Svet s nestrpljenjem očekuje rezultate efikasnosti Oksfordske vakcine: Dr Gilbert ubeđena u uspeh

 
 ≫ 
  • 5

Sutra bi mogli biti objavljeni rezultati prve faze testiranja, iako je vakcina već uveliko u trećoj

Vakcina, test, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Međunarodna naučna zajednica s nestrpljenjem očekuje podatke o rezultatima prve faze kliničkog ispitivanja vakcine koju je razvio Univerzitet Oksford u saradnji sa farmaceutskom kompanijom AstraZeneca protiv Covid-19.

Medicinski magazin "Lancet" prošle nedelje je objavio da će podaci najverovatnije biti dostupni za javnost sutra, budući da je rad naučnog tima u završnoj fazi izrade i pripreme.

Potencijalna vakcina već se uveliko testira na ljudima u trećoj fazi kako bi se na delu videlo da li može uspešno zaštititi od korona virusa.

Međutim, ostaje da se vidi kakvi su rezultati faze 1 koja prvenstveno ukazuje da li ova vakcina izaziva imunološki odgovor ili ne, a koji još uvek nisu objavljeni.

U opsežnom izveštaju, Bloomerg se fokusira na obećavajuću vakcinu, ali i na dr Saru Gilbert koja vodi tim naučnika.

Kompanija AstraZeneca je pristala da distribuira vakcinu ukoliko se ona pokaže efikasnom i već su sklopljeni sporazumi sa mnogim proizvođačima za proizvodnju više od dve milijarde doza.

Oksfordska vakcina uveliko je ostavila druge naučne timove iza sebe u trci za razvojem vakcine jer je već u trećoj, odnosno poslednjoj fazi kliničkih ispitivanja, a vakcinu su već primili dobrovoljci iz Brazila, Južne Afrike, Ujedinjenog kraljevstva, a uskoro će i ispitanici u SAD.

Ukratko, tim je za 4 meseca završio proces koji obično traje pet godina.

- Činjenica da tim naučnika vodi trku ne znači da će vakcina biti u funkciji. Većina ne dobije ni licencu. Za razliku od lekova za lečenje bolesti, vakcine se daju zdravim ljudima da bi se sprečila bolest, što znači da regulatori postavljaju visoke standarde odobrenja i obično su potrebne godine istraživanja - kaže Antoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti u SAD.

Dr Gilbert pak, smatra da će vakcina biti prihvaćena jer je toliko sigurna u njen uspeh. Ona je istakla da vakcina ima 80 odsto šanse da bude efikasna u sprečavanju razvoja Covid-19 kod ljudi koji su izloženi virusu SARS-CoV-2, a to će se konačno znati u septembru.

Budući da je morala da izađe i pred britanski parlament i odgovori na sva zakonska pitanja vezana za tako brz razvoj vakcine, na pitanje da li bismo mogli da "preživimo" zimu bez vakcine, dr Gilbert je rekla:

- Verujem da se možemo ubrzati u razvoju vakcine i obezbediti spasenje svih vas - zaključila je.

Video: Srđa Janković o vakcinama i vakcinisanju

(T.T./Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    19. jul 2020 | 15:43

    To je žena za orden.A drzavnici i svet da joj se klanja.Iskoristila je svoj dosadasnji rad i iskustvo na drugin vakcinama kada i nije bila bas podrzana u smislu da je nekog njena tehnika preterano zanimala i tom istom tehnikom sada startovala prva u trci.Dala je svojim sinovima prvo sto znaci da duboko veruje da zna šta radi.I ja joj verujem i jedva čekam oksford vakcinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA