Većina ljudi ne konzumira dovoljno ovu vrstu hrane, iako može da vam sačuva život
Mnogi ljudi ne jedu hranu bogatu vlaknima u dovoljnim količinama, uprkos činjenici da ova vrsta hrane može da produži životni vek, kažu nutricionisti.
Dijetičari pozivaju ljude da jedu više vlakana, koja su zanemarena u ishrani oko 90 odsto populacije.
Konzumiranje žitarica od celog zrna koje sadrže dijetalna vlakna može smanjiti rizik od zaraze brojnih smrtonosnih bolesti uključujući dijabetes i rak, otkrila je studija.
Stručnjaci sa Univerziteta Otago iz Novog Zelanda i Univerziteta Dundee iz Velike Britanije kažu da bi ljudi trebalo da pojedu oko 25 g vlakana dnevno.
Tim je tokom poslednje četiri decenije spovodio klinička ispitivanja i studije u kojima je učestvovalo više od milion ljudi, a otkrića su objavljena u časopisu Lancet.
Rezultati pokazuju da osobe koje konzumiraju hranu bogatu vlaknima imaju 15 do 30 odsto niži rizik od srčanog udara, moždanog udara, dijabetesa tipa 2, karcinoma debelog creva i smrti izazvane kardiovaskularnim problemima u poređenju sa ljudima koji su jeli manje vlakana.
- Naše istraživanje pokazuje da bi trebalo da konzumiramo najmanje 25 do 29 grama vlakana, mada većina nas trenutno konzumira manje od 20 grama vlakana dnevno - istakao je dr Endru Rejnolds, vodeći autor studije.
Koliko je 25 g vlakana?
- 5 većih jabuka (sa korom)
- 80 bebi šargarepa
- 8 banana
- pet i po većih pomorandži
- sedam šolja borovnica
- dve šolje kikirikija
- tri i po šolje iseckanog kokosa
(K.M./Telegraf.rs)
Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Pravednik
Pa ovi nisu normalni, ne verujem da na dnevnom nivou iko unosi navedenih namirnica u navedenim količinama...
Podelite komentar