Ishranom sa manjim procentom masti protiv raka dojke

 
 ≫ 
  • 2

Nova kolumna Dr Nenada Dikića o povezanosti ishrane i raka dojke

Suočen sa problem raka dojke kod prijateljica mogu samo da potvrdim koliko sam bio u zabludi da je u pitanju relativno dostupan organ dijagnostici i terapiji. Naravno, kao i ostali karcinomi, otvara mnoga pitanja od kojih su neka teško rešiva uz maksimalno korišćenje znanja i iskustva.

Jedno od pitanja svakako je vezano za ishranu jer se kao i uvek pojavljuje mnoštvo saveta, komentara i oprobanih dijeta koje pomažu.

Da stvar bude gore upravo razmatrana, ishrana sa velikim procentom masti i malim procentom ugljenih hidrata kod sportista, preporučio je jedan od stručnjaka kao pristup tretmanu karcinoma dojke.

Lakonski je zaključio da maligne ćelije troše mnogo šećera i da smanjenje svako doprinosi, ako ne izlečenju, onda bar usporavanju procesa.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

I pre nego što sam pomislio da je to tačno, pogledao sam u medicinskoj bazi podataka Pubmed i video da je situacija potpuno drugačija. Zato je jedan od prvih zaključaka, da ne verujete internetu i vestima, već samo člancima zasnovanim na dokazima. Tako u jednoj od studija pronalazim da ishrana sa malo masti smanjuje pojavu karcinoma dojke (Prentice RL i autori, 2019). Studija je predstavljena na sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju 2019. godine.

Istraživači sa Instituta za biomedicinsko istraživanje iz L.A. i Harbour- UCLA medicinskog centra usredsredili su se na grupu od skoro 49.000 žena kojima su nasumično dali dijetu sa malo masti i kontrolnu dijetu tokom 8 i po godina. Cilj ishrane u grupi sa malo masti je bio da se smanji unos masti na 20% ukupnih dnevnih kalorija, a da se poveća potrošnja voća, povrća i žitarica. Ni jedna žena nije imala rak dojke na početku studije.

Nakon završetka studije, incidenca novog karcinoma dojke bio je približno isti u dve grupe, ali su žene kojima je u međuvremenu dijagnostikivan karcinom dojke i koje su bile su na dijeti sa malo masti imale 35% niži rizik od umiranja u poređenju s onima na kontrolnoj dijeti. Čak i 20 godina nakon završetka studije, žene koje su bile na dijeti s malo masti i dalje su imale 15% manju smrtnosti.

I tako se ponovo pokazalo da jedino na velikom broju ispitanika koji su praćeni dugi niz godina mogu da se daju zaključci koje bi trebalo da sledimo. Sve do ove studije nedostajali su podaci randomizovanog kontrolnog ispitivanja, koji je zlatni standard u istraživanju. Mnogi od nas koji smo zagovornici pravilne ishrane i vežbanja kod lečenja raka, ovim smo dobili potvrdu za dalji rad.

Salama, hrana, budimska kobasica, kulen, meze Foto: Shutterstock

Dok ova studija nije otkrila značajnu vezu između prehrambenih navika i pojave raka dojke, postajale su samo beskrajne debate da li modifikovana ishrana može umanjiti mortalitet od

karcinoma. Ovakvo i slična istraživanja treba nastaviti sa ciljem utvrđivanja da li ishrana utiče samo na rast ili pojavu tumora. Mnogi istraživači misle da postoji dijetalna doza masti.

Jedan od istraživača, Dr Člebovski, planira da analizira uzorke krvi koje su ispitanice dale na početku studije i tokom studije, sa idejom da nađe faktore koji su se promenili kod žena na dijeti u poređenju sa kontrolnom grupom. U međuvremenu se nada da će lekari koji prate druge vrste karcinoma doći do sličnih rezultata.

A savet za žene koje nisu uspele da smanje masti na 20% dnevnih kalorija, je bio da uzmu samo manji komad mesa i dodaju povrća na tanjir kako bi postigle željenu ravnotežu. Možda je to dobar savet, jer u našoj kuhinji dominira meso i sigurno nije lako smanjiti masti sa 30 do 35 %, koliko su uobičajeno prisutne, na 20%.

U svakom slučaju možda ishrana sa visokim procentom masti prija endurance sportistima, ali definitivno nije dobra za žene, posebno za one koje su u menopauzi. I osim saveta za redovnom kontrolom i samokontrolom, treba razmisliti o promenu načina ishrane. Za one koji žele da pročitaju više link sa radom koji sam citirao - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6736441/

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA