Zbog ovakvog razmišljanja o korona virusu Srbi su jedinstven narod u Evropi, dokazalo i istraživanje

 
 ≫ 
  • 2

Za razliku od drugih zemalja, ne brinemo se previše što još uvek nema vakcine

vakcinacija korona virus foto: pixabay.com

Štada grupa objavila je rezultate drugog međunarodnog istraživanja koje je sprovedeno u 12 zemalja (među kojima je i Srbija) na više od 24.000 ispitanika.

Iako je istraživanje sprovedeno obuhvatajući više tema, jedna od tema koja je izazvala mnogo rasprava širom kontinenta jeste mogućnost obavezne vakcinacije.

Istraživanje je pokazalo da ukupno 82 odsto Evropljana podržava ovu ideju i da u svim zemljama broj pristalica očigledno nadmašuje skeptike.

Kada je reč o stavu građana Srbije o vakcinaciji, 78 odsto Srba podržava obaveznu vakcinaciju što je malo manje od opšteg proseka od 82 odsto u svih 12 evropskih zemalja, a to Srbiju stavlja na deveto mesto u smislu pozitivnosti u odgovoru na ovo pitanje, ispred Rusije, Austrije i Švajcarske.

Srbi su ispod proseka i u pogledu znanja protiv kojih se bolesti mogu vakciniasti. Međutim, građani Srbije su bili među nacijama za koje je najmanje verovatno da pogrešno veruju da postoji vakcina protiv AIDS-a - samo 4 odsto je to mislilo nasuprot 6 odsto u anketi.

Šta mislimo o vakcini protiv korone?

U istraživanju posvećenom korona virusu koji je Štada naknadno sprovela u odnosu na opšti deo ispitivanja, 42 odsto ispitanika izrazilo je zabrinutost zbog nedostatka vakcine protiv ovog virusa. Poređenja radi, 50 odsto ispitanika strahuje da će se njihovi najmiliji zaraziti virusom i umreti.

Vakcina, test, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o Srbima, oni su pokazali određenu neustrašivost, kako su autori istraživanja to nazvali: jedan od šest ispitanika je rekao da se uopšte ne brine zbog pandemije, a u poređenju sa Italijom i Rusijom, u Srbiji je samo 27 odsto ispitanika odgovorilo da brine zbog ekonomskih posledica i gubitka posla.

Dr Tiodorović o vakcini protiv korone

Branislav Tiodorović foto: Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević; pixabay.com

Govoreći o potencijalnoj vakcini protiv korona virusa, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović je u razgovoru za Objektiv objasnio da procenjuje da će protiv korone u Srbiji biti vakcinisano oko 350 do 400 hiljada ljudi.

Video: Tiodorović o putovanjima u narednom periodu: Bukirajte Zlatibor, ne morate baš Grčku

- Vakcina će biti obavezna za hronične bolesnike (kardiovaskularne, plućne, endokrine-dijabetičare, kao i sve sa smanjenim imunitetom – npr. onkološke), osobe starije od 65 godina zbog prirodnog pada imuniteta, zdravstvene radnike jer oni moraju biti zaštićeni da bi mogli da leče druge. Slično kao kod indikacija za vakcinaciju protiv gripa. Biće vakcinisano oko 350.000-400.000 ljudi, što odgovara prethodno nabrojanim kategorijama - istakao je epidemiolog i istakao da Srbija nikoga neće vakcinisati na silu.

(T.T./Telegraf.rs)

Video: U Muzeju nauke i tehnike otvorena izložba koja se bavi veštačkom inteligencijom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo hrabro

    19. jun 2020 | 13:51

    Neverujem u ove procene sve je suprotno od ove procene

  • Biljka

    19. jun 2020 | 14:22

    Doktore Teodorovicu, prvo se vakcinisite vi, dr.Kon i vama slucni, nista protiv nemam da se vakcinisu i doktorka Kisic, i dr. Loncar a nas koji necemo i nasu decu ostavite vi na miru!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA