Da li i vas muči nadimanje stomaka? Evo zašto se javlja i koji je najbolji način da ga se rešite
Naduvenost stomaka ili osećaj naduvenosti vrlo je čest i poznat simptom, koji je većina ljudi imala u nekom trenutku u životu. Postoji mnogo razloga za naduvenost stomaka koji se oseća previše napunjenim. Razlozi zbog kojih smo naduveni su različiti. Često nadimanje nije razlog za zabrinutost.
Većina uzroka su jednostavni, bezopasni i lako se mogu lečiti lekovima bez recepta ili kućnim lekovima. Vrlo retko naduvenost stomaka uzrokuje nešto ozbiljnije, što dovodi do brzog pogoršanja neprijatnih simptoma. Iako se stručnjaci ne mogu potpuno usaglasiti o uzrocima nadutosti, najčešće se spominju: nepravilna ishrana, nedostatak telesne aktivnosti, gastrointestinalne i metaboličke bolesti, neželjena dejstva raznih lekova ili dr psihogeni uzroci.
Nekoliko zdravstvenih stanja, uključujući sindrom iritabilnog creva, refluks kiseline i celijakiju, mogu da izazovu naduvenost. Međutim određena hrana i piće takođe mogu dovesti do neprijatnog simptoma naduvenosti stomaka.
Zašto se nadimamo?
Jednostavno, želudac može odreagovati na bilo šta, od hrane do stresa, i može učiniti da se osećate kao da u stomaku nosite balon. Brz ritam života doveo je do toga da nam je ishrana nikad neujednačenija, a razni lekovi i suplementi koje uzimamo nekad samo odmažu u čitavoj situaciji.
Srećom, u većini slučajeva, nadutost stomaka je bezazlen problem i može se lako izlečiti, ali i preduprediti. Međutim, ponekad, ovo može biti simptom pojedinih ozbiljnijih stanja, poput infekcije kandidom ili gastrointestinalnih bolesti.
Kod koga se javlja nadutost?
Neke osobe imaju osećaj da imaju previše gasova, ili da previše često podriguju, što može da bude izvor neprijatnosti i stida. Prosečna odrasla osoba proizvede oko pola do litar i po gasa svakog dana, koji se kroz anus ispušta 14 do 23 puta dnevno. Povremeno podrigivanje pre ili nakon obroka takođe je normalno. Količina gasa koji telo proizvede takođe zavisi od načina ishrane kao i od drugih individualnih faktora.
Međutim, većina osoba koja se žali na preveliku količinu gasova ne proizvodi više gasa od prosečne osobe. Oni su samo svesniji toga. Sa druge strane, neke namirnice mogu da uzrokuju stvaranje prevelike količine gasa.
Osećaj nadutosti javlja se i kod ljudi koji inače imaju sasvim solidno varenje.
Kako se rešiti nadutosti?
Potrebno je promeniti ishranu i loše životne navike. Preporučuje se smanjen unos hrane koja podstiče stvaranje nadutosti i gasova. Osim toga, trebalo bi izbegavati previše začinjenu i prženu hranu. Savet je i da se jede polako, za stolom, opušteno i bez stresa.
Nadutost se može ublažiti ne samo promenom životnih navika, nego i korišćenjem preparata koji se dobro i lako podnose.
Ako je potrebno da se smanji nastanak gasova rešenje je primena probiotika I digestivnih enzima. Digestivni enzimi se preporučuju, ako osećate težinu posle obroka- mešavina proteolitičkih enzima pod nazivom GastroRegular Gluten efikasna je zbog toga što sadrži potrebne enzime koji vam mogu omogućiti lakše varenje hrane koja sardži gluten. Sa druge strane preparati koji deluju na već stvorene gasove sadrže simetikon, kao što su Sabesp® meke želatinozne kapsule, koje efikasno uklanjaju svu količinu nastalog gasa.
(Telegraf.rs/PR)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.