Sada je sezona pravljenja soka od zove, ali evo zašto to možda nije savršena ideja
Zova je biljka specifičnog mirisa i oblika cvetova, uz to i vrlo lekovita. Svi njeni delovi, i koren i cvet i plod čuvaju zdravlje i vitalnost, pa nije loše da je ima u svakoj kući.
Mladi izdanci i mladi listovi beru se u proleće, cvetovi za vreme cvetanja u maju i junu, plodovi nakon dozrevanja, a kora od februara do novembra. Ukus cvetova je gorkast i aromatičan zbog sastojaka koje sadrži, pišu novosti.rs.
Poseduje etarsko ulje, u kome se nalazi čak četrdeset važnih sastojaka - flavonoidi, glikozidi, hlorogenska kiselina, sluz, tanini, pektini...
U plodu su prisutni glikozidi, tanini, šećer, voćne kiseline, vitamin C, malo etarskog ulja... Sličnog sastava su i listovi, dok su svi delovi bogati mineralima, gvožđem, natrijumom, kalijumom i njihovim solima.
Cvet zove koristi se kod groznice, sinuzitisa, stimuliše rad znojnih žlezda, gde je u kombinaciji sa lipom posebno efikasan u snižavanju temperature. Sa kantarionom se koristi protiv virusa gripa, virusa A i B, kao i protiv herpes simpleks virusa. Od cvetova se pripremaju lekoviti čaj i sok. Sa druge strane, plod je odličan laksativ i sredstvo za pojačano mokrenje i znojenje, a delotvoran je i protiv neuralgije i išijasa.
Sveži plodovi upotrebljavaju se za prolećno čišćenje organizma. Zovine bobice imaju najveći procenat vitamina B, koji je važan za jačanje nerava, dosta vitamina C, kao i mineral selen, koga u prirodi, inače, ima u tragovima.
Ipak, prilikom pravljenja soka od zove vrlo je lako da sve ove zdravstvene prednosti stavite po strani, jer se dodaje velika količina šećera koja je nezdrava za svaki organizam. Za takav sok od zove može da se kaže da nije lekovit već da može da bude štetan po zdravlje.
Najbolje rešenje je da od cvetova zove napravite čaj, to je najbolje rešenje da iz zove izvučete sve blagodeti koje ova biljka sa sobom nosi.
Video: Đoković otkrio ko mu daje savete za ishranu: Za mene, ženu i decu čini čuda
(Telegraf.rs/B.K.)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Isidora
Sok od zove je lekovit ako se pravi na pravi nacin i ne treba precerivati sa secerom. Pravile su ga nase majke i bake a mi smo ga u slast pili, jos se secam sa nostalgijom. Ali je vrlo vazno kada se pravi sok koju vodu koristimo, najbolje je sok praviti sa nobelovom vodom sa ro sistema jer ce sok biti zdrav i kvalitetan.
Podelite komentar
y
Sad najednom nevalja sok od zove.
Podelite komentar
Ja
E vi iz grada nas prosvetlite... Samo se vi držite asfalta i ne turajte nos gde vam nije mesto
Podelite komentar