Ukoliko dva puta dnevno konzumirate ove dve namirnice smanjićete rizik od srčanog udara

 ≫ 
  • 0
Srčani udar, napad Foto ilustracija: Shutterstock

Godinama unazad eksperti su tvrdili da u odraslom dobu ne treba da preterujemo sa konzumiranjem mleka i sira kako bismo ostali zdravi, prenosi Daily Mail.

Ipak, ispostavilo se da su ove dve namirnice ne samo ukusne već i jako dobre za naše zdravlje.

Istraživači su ustanovili da punomasno mleko i sir mogu da smanje rizik od pojave dijabetesa, visokog krvnog pritiska i gojaznosti što je sve u uskoj vezi sa obolevanjem srca.

Naučnici sa McMaster univerziteta u Kanadi posmatrali su način ishrane 140.000 ljudi iz 21 države kroz devet godina.

Istraživači su ustanovili da je povećan unos punomasnih mlečnih proizvoda kao što su mleko i sir (ovo se ne odnosi na mleko i sir bez masnoće) smanjio rizik od oboljevanja srca.

Autor studije Balaji Bhavadharini kazao je da je ovo važna informacija za borbu protiv srčanih bolesti.

mleko, sir, kalcijum Foto: Pixabay

- Unos punomasnih mlečnih proizvoda povezan je sa nižim stepenom oboljevanja od hipertenzije i dijabetesa. Ako se naša ispitivanja poklope sa dugoročnim ispitivanjima onda pojačana konzumacija punomasnog mleka i sira može da pomogne u smanjenju hipertenzije i dijabetesa, a na kraju i kardiovaskularnih bolesti širom sveta – zaključio je on.

Video: Dostavljač mu je uručio tri kutije sa hranom, ali zbog jedne samo što mu srce nije stalo

(Telegraf.rs/B.K.)

Video: Gavrilović: Na teritoriji Čačka od 10 do 30 centimetara snega,zimska služba na terenu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA