Ko ne sme tek tako da ide u teretanu i vežba sa maskom? Ako osetite ove simptome, odmah stanite!

 
  • 8

Vežbanje sa maskom zahteva dodatno vreme da se telo navikne na manji dotok kiseonika

Fitnes, teretana, vezbanje, devojka u teretani Foto: Shutterstock

Iako su mnogi ljudi uveliko počeli da vežbaju kod kuće, teretane i fitnes centri od prošle nedelje otvoreni su i u Srbiji, a to je dovelo do mnogih pitanja – da li je sigurno ići u tereatnu? Da li još uvek moram da držim distancu od nekoliko metara od drugih? Da li moram da treniram sa maskom?

Ako je odgovor na druga dva pitanja „da“, onda je automatski i na prvo.

Naravno, uvek se možete pridržavati rutine vežbanja kod kuće kako biste bili sigurniji.

Međutim, ako zavisite od sprava koje nemate kod kuće, onda morate znati da je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti strogo preporučio vežbanje sa maskom. Dr Grejson Vikham ističe da većinu vežbi zaista bez ikakvog dodatnog napora možete odrađivati sa maskom na licu.

Ko ne bi trebalo da vežba sa maskom?

Ona nije preporučljiva ljudima koji imaju osnovna kardiovaskularna stanja, astmu ili hroničnu opstruktivnu bolest, a sama ozbiljnost njihovog stanja će diktirati da li je za njih dobro da vežbaju sa maskom ili ne.

Upravo zato on savetuje da se osobe sa ovim stanjima, obavezno pre vežbanja pod novim uslovima konsuluturu sa lekarom.

Takođe, osobe koje su nove u teretani ili duže vreme nisu vežbale moraju da posvete dodatnu pažnju pri vežbanju sa maskom.

- Pratite intenzitet treninga i držite ga na nižem ili umerenom nivou kako biste izbegli simptome poput vrtoglavice i nesvesti.

Šta se dešava kada vežbate sa maskom?

Fitnes, teretana, vezbanje, devojka u teretani Foto: Shutterstock

U poređenju sa normalnim disanjem, nošenje bilo koje vrste zaštitne maske smanjuje protok vazduha u pluća, što dovodi i do manjka kiseonika u krvotoku i mišićima. Upravo je to ono što će vam otežati trening.

- Različite maske imaju različite nivoe ograničenja protoka vazduha zavisno od debljine materijala – ističe on – Uz manje vazduha, vaše telo ima manje dostupnog kiseonika koji mora da iskoristi tokom vežbanja da bi se glukoza pretvorila u energiju.

Stručnjaci ističu da bi i oni koji su u dobroj kondiji mogli da očekuju da će tokom vežbanja sa maskom osetiti brže umaranje tokom treninga.

- Za nekoliko nedelja vaše telo će se sigurno prilagoditi tako što će postati efikasnije u metabolizaciji kiseonika, ali za tako nešto je potrebno vreme.

Kako da znamo da li primamo dovoljno kiseonika?

Sve dok nemate neko kardiovaskularno ili respiratorno oboljenje i slušate svoje telo, verovatno ćete imati dovoljno kiseonika dok vežbate sa maskom.

- Ako osetite vrtoglavicu, ekstremnu kratkoću daha, drhtavicu ili trnce, odmah prestanite sa vežbanjem i odmorite se. Ti simptomi će vam reći da nešto nije u redu – zaključio je dr Vikham.

(T.T./Telegraf.rs)

Video: Blokiran put ka Donjoj Jablanici: Telegraf na licu mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rekreativac

    3. maj 2020 | 14:16

    Sa maskom sigurno neću vežbati.Vratiću se u teretanu tek kada sve ovo prođe,ako uopšte prođe.

  • Vosa

    3. maj 2020 | 13:49

    Vezba sa maskom najbolji jos i skafander i vizir

  • Kiza

    3. maj 2020 | 14:22

    Plus skafander.Nassa daje popust za starije modele

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA