Veliki broj žena zbog korone prekidao trudnoću kod kuće uz pomoć telemedicine

 
  • 1

Nakon što se ženama odobri prekid trudnoće, paket im stiže postom na kućnu adresu i sadrži dve tablete

pilula za jutro posle, kontracepcija Foto: Pixabay.com

U 13 saveznih američkih država tokom epidemije korona virusa raste broj prekida trudnoće koje žene same izvode kod kuće po uputstvima lekara, piše Njujork tajms i dodaje da se sada sve može dogovoriti putem interneta i telefona i to po ceni od 200 do 375 dolara.

Epidemija je, kako navodi Njujork tajms učinila to da potreba za telemedicinom drastično poraste u svim oblastima pa i u slučajevima prekida trudnoće, a prema zvaničnim podacima od 22. aprila do danas u tih 13 država potvrđeno 611 pobačaja.

- Nova usluga pod nazivom ''TelAbortion'' povezuje žene koje žele prekinuti trudnoću sa lekarom koji praktično može da im propiše tablete koje izazivaju pobačaj a mogu se uzeti kod kuće- prenosi Njujork Tajms.

Tokom marta i aprila TelAboršn je pomogao dvostruko većem broju žena da prekinu trudnoću nego u januaru i februaru.

Uz sve na taj način žene mogu da izbegnu odlazak na klinke, kojima je zbog epidemije i ovako ograničen pristup.

Ašlei Dale, sa Havaja, odlučila se da koristi tu on lajn uslugu zbog troškova putovanja do klinike u Honolulu udaljene od nje 200 milja.

- Alternativa bi bila sačekati da doktor dođe na naše ostrvo za tri nedelje - rekla je Dejl (35) lekaru iz TelAboršna i dodala da bi do tada prekoračila dozvoljeni termin od 10 nedelja da koristi tablete.

- Nije da je bilo lako ... ali istovremeno je prilično očigledno pravi izbor - rekla je ona.

test, trudnoća, test na trudnoću Foto: Pixabay.com

Neke žene čak putuju u jednu od 13 država u kojima se nudi TelAbortion kako bi dobile pilule, a taj trend je još izraženjii tokom pandemije Covid-19 - kaže doktorka iz Teleaboršnsa Elizabet Rejmond i dodaje da su ovog meseca imali slučaj da se žena iz Teksasa vozila 10 sati po snegu do Novog Meksika i ostala u motelu samo da bi primila tablete.

Nakon što se ženama odobri prekid trudnoće, paket im stiže postom na kućnu adresu i sadrži dve tablete - mifepriston, koji blokira hormon koji dovodi do trudnoće i misoprostol, koji pomaže telu da se reši ploda, navodi Njujork tajms i dodaje da se često dešava da žene imaju grčeve i krvarenje.

TelAboršns naplaćuje uslugu od 200 do 375 dolara za konsultacije i pilule, koje se isporučuju u pakovanju s čajnim vrećicama, ulošcima, ibuprofenom i lekovima za mučninu.

FDA Uprava za hranu i lekove odobrava ovu vrstu usluga.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA