Dr Darija Kisić Tepavčević dala važne savete kako da se zaštitimo pri povratku u "normalan" život

 
 ≫ 
  • 2

Kako dalje kada se mere opuste?

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević je na današnjoj konferenciji za medije otkrila kako će izgledati „normalan“ život posle prvog talasa epidemije korona virusa i šta je ono što moramo preduzeti kako se ne bismo zarazili prilikom svakodnevnih aktivnosti.

- Potpuno je jasno da je dominatan put prenosa virusa kapljični i putem zaražene površine predmeta. Drugi putevi prenosa koji se spominju još uvek nisu potvrđeni. U tom smislu ulazna mesta su sluznica respiratornog trakta i konjuktiva oka – rekla je i dodala da se isto prenose i grip, ali i male boginje koje su još infektivnije.

Ona ističe da je svaki boravak u zatvorenom prostoru potencijalni visoki rizik za nastanak infekcije.

- Zbog toga je nošenje maski u zatvorenim prostorima nešto što i te kako ima smisla. Što se tiče nošenje maski na otvorenom, i tu nije na odmet, ali nije od tolikog značaja.

Što se „straha“ od normalnog života tiče, profesorka ističe da smo do sada svi već korigovali svoje ponašanje, pa samim tim i sami treba da procenimo rizik od nastanka infekcije kada odlazimo u tržne centre, kafiće, teretane, frizerske salone.

- Moj savet je da izbegavate ako možete, ali ako je to neophodno onda uz opšte mere prevencije. Isto važi i za klima uređaje, koje su se pokazale povoljnim po virus. Najbolja je prirodna ventilacija gde god je to moguće. Vraćamo se normalnim životnim aktivnostima, ali ne smemo zaboraviti na ovaj virus i da on i dalje cirkuliše među nama i vrlo jednostavno može da pronađe put do osetljive osobe. Na nama je mu sprečimo dalje uslove za razmnožavanje – istakla je.

Koliki je reprodukcioni broj virusa u Srbiji?

Konferencija Printskrin: RTS

Prema rečima dr Predraga Kona, reprodukcioni broj virusa (koliko jedna osoba zarazi drugih osoba) se u Srbiji od početka epidemije menjao u zavisnosti od toga koji je talas bio po redu.

- Stiče se utisak da je on u nekim delovima Srbije bio 2 do 3, slično kao i u ostatku sveta. Sada se uočava njegovo padanje ispod 1, što su idealni uslovi, ali ostaje da se to proračuna na osnovu analize. Sa tim ćemo izaći na kraju – rekao je Kon.

(T.T./Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    29. april 2020 | 16:17

    Mi ne živesmo normalno ni pre Korone. Niko nikom Dobar dan, Hvala, Izvinite nije govorio. Niko starijem, trudnici ni invalidu nije mesto ustupio u prevozu. Komšije te vide da ulaziš u zgradu ali pobegne liftom da te ne sačeka ali ume da baca djubre sa terase itd itd. Jel ćemo se opet tako "normalno" ponašati posle Korone? Daj bože da onda nikada ne dodje to normalno.

  • Vuk

    29. april 2020 | 16:34

    Ima i toga,ali hvala bogu pa nisu svi isti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA