≫ 

Zdravstvena komplikacija koja je česta među obolelima od korona virusa: Može da bude fatalna

Studija holandskih naučnika otkrila je da je 31 od 184 pacijenata koji su bolovali od korona virusa imali komplikaciju sa krvnim ugrušcima

  • 0
krv, tromb, tromboza, krvi ugrušak Foto: Pixabay.com

Američki pozorišni i televizijski glumac Nik Korodero (41) proveo je tri nedelje na intezivnoj nezi zbog korona virusa nakon čega su lekari morali da mu amputiraju desnu nogu. Nejgovu cirkulaciju je zaustavio krvni ugrušak ili tromb, koji predstavlja opasnu komplikaciju bolesti.

Krvni ugrušci su iz različitih razloga česta komplikacija među bolesnicima na odeljenjima intezivne nege, no njihova učestalost je veća među obolelima od bolesti Covid-19 nego što se ranije očekivalo.

Lekarka na odeljenju intezivne nege u bolnici Langone u Njujorku rekla je kako ima četrdesetogodišnjake sa ugrušcimas u prstima, a razlog za to nije ništa drugo do virus.

Trombovi nisu opasni samo za ruke i noge, već mogu da dospeju u pluća, srce i mozak pa može doći do smtronosnih ishoda zbog plućne embolije ili zbog srčanog ili moždanog udara.

U ovoj holandskoj studiji otkriveno je da je 31 od 184 pacijenata imao komplikaciju sa trombovima, što je, kako kažu naučnici, veliki procenat.

Srećom, potreba za amputacijom je redak slučaj.

Međunarodni tim stručnjaka koje je okupio doktor iz Njujorka Behnud Bikdeli zaključili su da je rizik od pojave ugrušaka toliko visok da bi pacijenti oboleli od Covid -19 trebalo preventivno da dobijaju lekove za razređivanje krvi.

korona virus, koronavirus, bolnica, lekar Foto: Tanjug/AP

Kako su krvni ugrušci povezani sa korona virusom?

Nekoliko je mogućih razloga koji ih izazivaju. Pacijenti s težim oblikom korona virusa često već pate od neke bolesti, poput bolesti srca ili pluća. One su same po sebi povezane s većim rizikom od razvoja tromboze. I boravak na odeljenju intenzivne nege povećava rizik jer pacijenti tamo duže vreme nepomično leže, što pogoduje razvoju ugrušaka.

Covid-19 je povezan i s neuobičajenom reakcijom imunog sistema koja se naziva “citokinskom olujom”, a neka istraživanju upućuju na to da je i taj fenomen povezan s višom stopom stvaranja trombova.

(Tlegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA