Uprkos kontroverzi, francuski naučnici će testirati nikotin kao pomoć pri lečenju korona virusa

 
  • 3

Istraživanje francuskih naučnika iznenadilo je svet kada su otkrili da bi nikotin mogao da pomogne u lečenju korona virusa

korona virus pušenje foto: pixabay.com

Sve zdravstvene organizacije sveta saglasne su u jednoj činjenici, a to je da su cigarete štetne po ljudsko zdravlje. Pre nekoliko dana pojavile su se tvrdnje francuskih naučnika da bi nikotin mogao da pomogne u lečenju bolesti Covid-19.

Ova teorija privukla je veliku pažnju svetske javnosti budući da su cigarete po prvi put dovedene u neku pozitivnu konotaciju.

Iako su mnogi medicinari izričito protiv ove tvrdnje, francuski naučnici nastoje da testiraju efikasnost nikotina u lečenju korona virusa, prenosi Independent.

Naučnici pretpostavljaju da nikotin može da utiče na to da li će se molekuli korona virusa vezati za receptore u telu ili neće.

U ispitivanju će biti uključene grupe zdravstvenih radnika i pacijenata od kojih će neki nositi nikotinske flastere, a dugi će imati placebo flastere. Nakon toga videće se da li postoje razlike u načinu na koji njihova tela reaguju na Covid-19.

Sve ovo usledilo je nakon studije koja tvrdi da pušači imaju 80 odsto manju verovatnoću da obole od korona virusa od nepušača iste dobi i pola.

Ovu hipotezu pokušao je da objasni Žan Pjer Šango profesor neurologije na francuskom Institutu Paster:

- Imate virus koji napada receptore i nikotin koji blokira i razdvaja se.

žena, pušenje, puši, cigarete Foto: Pixabay

Prof Šango će zajedno sa kolegom Zahirom Amuroom sprovesti ovo ispitivanje koje će početi za oko tri nedelje.

Oni kažu da će ispitivanje izvršiti na uzorku od 1.500 zdravstvenih radnika kada će se proceniti da li nošenje nikotinskih flastera organizam činji otpornijim na infekcije.

Daljih 400 pacijenata koji su hospitalizovani zbog korona virusa biće podvrgnuti sličnom ispitivanju kako bi se ustanovilo da li nikotin menja napredak bolesti.

Istraživači još jednom napominju da njihova studija nema nameru da ohrabri ljude da puše jer se zna koliko štetne efekte cigarete imaju po zdravlje.

Koliko je ova tvrdnja utemeljena odgovorila je doktorka Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana.

(Telegraf.rs/B.K.)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    29. april 2020 | 18:45

    Nezna se ko vise razara pluca nikotin ili korona. Bice ubismo koronu ali je pacijent i dalje kriticno 😂 😂

  • Darinka

    29. april 2020 | 16:38

    To su nebuloze,ni oni sami ne vjeruju u to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA