Mnogi tvrde da ova tehnika disanja pomaže obolelima od korone: Da li je to zaista moguće?

 
 ≫ 
  • 0

Evo šta kažu lekari

koronavirus, širenje Pixabay.com

Početkom aprila meseca u medijima se  oglasio dr Sarfaraz Munši tvrdeći da postoji jednostavna tehnika disanja koja kod pacijenata koji boluju od korone može da pomogne sa dotokom kiseonika do pluća.

Doktor koji radi u jednoj londonskoj bolnici je čak zabeležio snimak kako bi pokazao kako izgleda ova tehnika dubokog disanja.

- Za početak treba da napravite pet dubokih udisaja i zadržite svaki put pet sekundi. Na šestom udisaju zadržite dah na pet sekundi, a zatim se nakašljite, pokrivajući usta. Zatim ponovite ovaj postupak, objašnjavao je dr Munši svojevremeno.

Nije mnogo prošlo od tada, a na internetu se pojavio i muškarac poimenu Rob Tomas (59) koji je dobio nadimak "Kralj disanja" jer je, kako smatra, uz pomoć dubokog disanja preživeo korona virus.

- Naterao sam ih da me puste da sedim jer sam se osećao da ću da se ugušim ako legnem na krevet - i tako sam samo sedeo, gledao na sat i duboko disao. Lekar je rekao da misle da me je ta tehnika dubokog disanja u koju sam ušao spasila od odlaska na respirator - ispričao je Rob u emisji "Dobro jutro Britanijo".

Nakon ispovesti Roba koji je ozdravio od Covid-19 bolesti i postao zvezda u Engleskoj, ali i saveta lekara Sargaraza Munši, koji je pokazao tehniku disanja koja navodno pomaže obolelima od korone, pitamo se da li je to zaista moguće?

Doktorka Laura Brič je kazala za "Gardijan" da postoje pacijenti koji imaju hronične respiratorne probleme zbog čega ih medicinske sestre uče da sprovode određene tehnike disanja kako bi im olakšali simptome.

- Ako su vam potrebne vežbe, vaš zdravstveni radnik vas je već savetovao  da ih praktikujete - kaže Laura.

Kašalj, proton, prehlada, krevet Foto: Shutterstock

Brič dodaje da nema dokaza da vežbe disanja mogu zdravim ljudima da pomognu da se bolje pripreme za potencijalnu infekciju korona virusa i da tehnike prikazane u videu dr Munšija nisu tačne -  na primer, trebalo bi da napravite samo tri ili četiri udisaja kako ne biste izazvali pojavu hiperventilacije. Kod nekih osoba bi zbog zadihanosti moglo da se pogorša stanje. 

Doktor opšte medicine Daniel Atkinson da postoje određene tehnike koje mogu da pomognu.

- Postoje neke tehnike disanja koje pomažu da se poveća kapacitet pluća i čišćenje sluzi, tako da ima smisla da ih ih ljudi isprobavaju ukoliko imaju problem sa kašljem (čak i u slučaju da nemaju korona virus). Ako neko diše teže ili brže kada ništa ne radi, ako ne može da izgovara cele rečenice ili se oseća toliko loše da ne može da obavi nijednu svoju uobičajenu svakodnevnu aktivnost, treba odmah da potraži savet lekara - napomenuo je dr Atkinson.

(K.M./Telegraf.rs)

Video: Obišli smo perone stare autobuske stanice u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA