Dr Jagoda Jorga otkrila šta prvo uraditi po povratku kući sa voćem i povrćem kupljenim na pijaci

 
 ≫ 
  • 4

Od danas su otvorene beogradske pijace, a evo kako biti siguran da je voće i povrće koje ste kupili bezbedno

USKRS JAGODINA OIJACA NA PIJACI PRED USKRS Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Sve beogradske pijace osim onih koje su zatvorenog tipa, Palilulske i Starog Merkatora, od danas u sedam sati su otvorene.

Kupci će morati da drže distancu od dva metra i samo određeni broj ljudi moći da bude na pijaci. Prodavci moraju da nose zaštitne maske i rukavice, a sve tezge su zaštićene folijom, kako bi se zaštitila komunikacija između kupaca i prodavaca.

Specijalista higijene i ishrane prof. dr Jagoda Jorga otkrila je kako se treba ponašati sa namirnicama koje kupujemo na pijaci, odnosno sa voćem i povrćem, ali i hlebom u jeku epidemije korona virusa.

- Svo povrće koje može termički da se obradi, obradite. Ono što se jede sveže, poput salate, treba dugotrajno oprati pod mlazom jake vode. S druge strane, termički obrađena hrana ne sme da ostaje van frižidera.

Upozorila je i da su pahuljice koje volimo da jedemo za doručak neuporedivo higijenski rizičnije od dobro ispečenog hleba. Zašto?

- Zato što se hleb peče na 200 stepeni, ima koru koja nema vode, odnosno na toj dehidriranoj kori ne ostaje ništa živo. Hleb je potpuno bezbedna namirnica i tu je jako mali epidemiloški rizik. Nije nigde još objavljeno da je iko u svetu preko hleba dobio korona virus. Mi inače znamo da to nije put prenosa ni za ostale crevne infekcije, pa ako je ovo prevashodno respiratorna infekcija sa nekim crevnim infekcijama, ne tvrdim da ne može da se prenese prljavim rukama. Ali, za sada u literaturi hleb ne slovi kao put prenosa – zaključila je u razgovoru za TV Prva.

Video: Kruži snimak sa tek otvorene pijace u Vuhanu, navodno opet prodaju slepe miševe

(T.T./Telegraf.rs)

Video: Ne znam ko je ubio Đinđića, ali znam ko sigurno nije: Veruović iskreno o atentatu i seriji "Sablja"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goks

    22. april 2020 | 12:29

    Pa to vazi i za markete za voce i povrce, sve to treba isto tretirati, a rekao bih ono sto se prodaje u marketima vise treba obratiti pažnju

  • Dragiša

    22. april 2020 | 12:10

    Hleb se dira pošto se ispeče na 200 stepeni.

  • Cika Velja

    22. april 2020 | 11:17

    Tako cemo da dodjemo do restrikcuje vode...???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA