Dr Branislav Tiodorović o tome zašto korona ne dolazi iz laboratorije: "Još 30 virusa čeka svoj red"

 
 ≫ 
  • 24

Kako kaže, virusi iz životinjskog sveta su nešto što trenutno najmanje poznajemo

Branislav Tiodorović Foto: Tanjug/Slobodan Miljević, Pixabay

Epidemolog dr Branislav Tiodorović govorio je u Jutanjem programu TV Prva o karakteristikama korona virusa i onome što njega najviše interesuje vezano za njega.

- Mi se nalazimo u situaciji da pred sobom imamo jedan virus koji je očigledno, prema podacima SZO i Svetske veterinarske federacije, prešao iz životinjskog sveta u humanu populaciju, a to je ona njihova poruka da smo svi jedan svet. Živimo u svetu u kojem postoje razni virusi i bakterije, ali i životinje koje su njihovi rezervoari.

Prema njegovim rečima, trenutno 30 vrsta virusa čeka svoj red, odnosno da se stvore uslovi da iz životinjske populacije pređu u humanu.

- Upravo je animalna populacija ta koja sadrži mnogo toga što ne znamo i protiv čega se u budućnosti moramo boriti. Trenutno je najvažnije da se suprotstavimo bolesti i da sačuvamo starije i one sa slabijim imunitetom. S jedne strane, čekamo da sve vezano za ovaj virus bude proučeno, ali s druge, nema vremena za čekanje već moramo da spasavamo i čuvamo ljude i uradimo sve da smanjimo mogućnost umiranja od zaraznih bolesti.

Dr Tiodorović ističe da je glavno pitanje posle korone jeste da li je svet spreman za nove viruse i šta nam je sve potrebno da bismo se sa njima borili i u budućnosti.

- Biće najvažnije širiti metode preventivne medicine kako bismo na vreme mogli da im se suprotstavimo – zaključio je.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(T.T./Telegraf.rs)

Video: Odalović: "Zabrana ulaska srpske robe na KiM svima donela samo štetu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NP

    19. april 2020 | 11:39

    Virus je vestacki i iz labaratorije,i namerno je podmetnut iz odredjenih razloga.I svet treba da se ujedini i pronadje pravog krivca,a radi se o par mocnih ljudi sa kojim ne zele najvece sile da se zameraju,.i ako je Ameriku,Nemacku i ostatak sveta bas briga sto je toliki narod umro,onda nasim svetom upravlja Najvece Zlo!!!

  • Pavicevic

    19. april 2020 | 11:05

    Bravo doktore, prevencija je jednako bitna, jer kasnije ce biti i lecenje uspesnije.... Hristos Voskrese, sve najbolje!!!

  • amer

    19. april 2020 | 11:17

    Da budemo spremni za nove viruse iz prirode ili iz laboratorije. Koiji fakultet ste završili ? Svi virusi su iz laboratorije !!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA