Dr Darija Kisić Tepavčević otkrila koliko dugo možemo da budemo imuni na korona virus

 
 ≫ 
  • 14

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da nema dokaza da izlečeni od korone imaju imunitet, a šta na to kažu naši stručnjaci?

Covid 19, Korona Srbija, konferencija Printskrin: Tanjug

Na redovnoj konferenciji za medije o korona virusu u Srbiji dr Darija Kisić Tepavčevič prokomentarisala je tvrdnje Svetske zdravstvene organizacije da ne postoji dokaz da ljudi koji su izlečeni od korona virusa imaju imunitet na tu bolest.

Doktorka Marija van Kerkhove je u petak na konferenciji za novinare rekla da mnoge zemlje sugerišu da upotreba brzih dijagnostičkih seroloških testova može da registruje ono što oni misle da je mera imuniteta.

- Trenutno, dodala je, nema dokaza da upotreba serološkog testa može da pokaže da neki pojedinac ima imunitet ili da je zaštićen od ponovne infekcije - rekla je dr Marija van Kerkhove.

Dr Darija Kisić Tepavčević je iznela svoj stručni stav po tom pitanju jer se zbog ove tvrdnje SZO dovodi u pitanje lečenje virusa krvnom plazmom rekovalescenata.

- S obzirom na to da nam je ovaj virus poznat negde oko 4 meseca, mi ustvari ni ne možemo da znamo kolika je dužina trajanja antitela rekovalescenata, odnosno onih koji su preležali bolest. Rade se neke predikcije, neki modeli, koji za sada sugerišu da je najmanja količina trajanja antitela 18 meseci. Nismo mi prvi koji kreću sa primenom krvne plazme, to je za sada uradilo dosta zemalja, pre svega Kina i imali su obećavajuće rezultate pa je to nešto što želimo i mi da uradimo jer su sva dosadašnja istraživanja pokazala da ima efekta, a u svakom slučaju ne može da naškodi pacijentu i postoji mogućnost da će tu biti velikog napretka – objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Video: Penzioneri uskoro dobijaju dozvolu za kretanje, Kon objasnio ogromnu promenu u toku policijskog časa

(Telegraf.rs/B.K.)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    18. april 2020 | 17:42

    Svi komentarisu njen izgled a niko ne prica o njenom angažovanju sa masonima i rotarijancima.

  • Mix

    18. april 2020 | 16:53

    Sve su nagadjanja i prazne price...korona je neunistiva!

  • Lara

    18. april 2020 | 16:08

    Šta ona zna o ovome molim vas ? Pa epidemiolozi se ne bave pacijentima niti lečenjem zaraženih. Do kraja pandemije ona će pričati i o neurohirurgiji !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA