Dr Stevanović objasnio ko će u Srbiji moći da se leči krvnom plazmom pacijenata koji su ozdravili

 
 ≫ 
  • 2

Kako kaže, nije pitanje ko je neće dobiti već ko će biti podoban da je primi

Načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti dr Goran Stevanović odgovorio je na današnjoj konferenciji za medije na pitanje „Telegrafa“ i podrobnije objasnio proceduru davanja krvne plazme obolelima od korona virusa.

- Terapija plazmom je nešto što je kod nas na početku jer nemamo u ovom trenutku dovoljan broj donora. U svetu se koristi za strogo određene slučajeve, uglavnom za ljude koji imaju jako nisku sposobnost stvaranja antitela i ona je rezervisana za vrlo usku kategoriju pacijenata. Tako da ovde treba da pričamo o indikacijama, znači kada je treba davati, a ne ko neće moći da je dobije.

Kako kaže, u pitanju je terapija koja nigde u svetu nije široko dostupna, odnosno ne daje se svima.

- Ona se daje strogo određenim kategorijama bolesnika i moraju da se ispune još neki uslovi, tipa podudarnosti krvne grupe, onoga ko treba da primi i onoga ko je donor same plazme. Ovo je kompleksno pitanje i odluka o primeni ove terapije je uvek konzilijarna i uključuje obavezno transfuziologa uz kliničare koji leče bolesnika – zaključio je dr Stevanović.

Video: Ministar zdravlja o kretanju roditelja i dece sa posebnim potrebama za vreme policijskog časa

(T.T./Telegraf.rs)

Video: Odalović: "Zabrana ulaska srpske robe na KiM svima donela samo štetu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA