Zbog straha od korona virusa sve više muškaraca spremno na jedan neobičan postupak

 
  • 0

Mnogi se plaše uticaja novog korona virusa na seksualno zdravlje muškaraca

Muškarac se drži za međunožje, korona virus Foto-ilustracija: Pixabay

Muškarci nisu zabrinuti samo zbog smrtnosti od Covid-19 bolesti, već se boje da bi korona virus takođe mogao da utiče na njihovu plodnost, prenosi Njujork post.

Iako se medicinski tretman krioprezervacije spermatozoida u ovom trenutku ne smatra neophodnim, ovaj posao u poslednjih nekoliko nedelja naglo napreduje.

To su potvrdile dve kompanije, "Cryo Choice" i "Dadi", koje tokom pandemije korona virusa nesmetano rade. One su ispoštovale odluku vlade za izbegavanje kontakata, te su reorganizovale svoj posao. Uz pomoć pošte šalju testove na adresu, a potom ih klijent vraća nazad.

Proces funkcioniše ovako: Kompanije muškarcima šalju specijalizovanu opremu za prikupljanje sperme, oni skladište spermatozoide i šalju ih natrag. Zdravstvena ustanova potom testira spermu i zamrzava je.

Uprkos činjenici da postoji malo dokaza koji pokazuju da korona virus ima dugoročan uticaj na plodnost, pojedini muškarci očigledno ne žele da rizikuju.

Spermatozoidi Pixabay

Tim iz kompanije "Cryo Choice" kaže da je u poslednje vreme prodaja skočila čak 20 odsto i da"puno upita dolazi od ljudi koji se plaše korona virusa“.

- Ne možete osobi da kažete: "Ne brini sada zbog groznice, biće ti bolje za tri meseca". Normalno je da će da se uznemiri,  jer je njoj važno sadašnje vreme - kaže Grejs Kentola iz kompanije Dadi, te tvrdi da se njima " trostruko: uvećala prodaja.

Kriogeno zamrzavanje sperme je procedura koja omogućava dugoročnu, skoro neograničenu prezervaciju muških polnih ćelija i predstavlja pogodnu metodu za bilo koju njihovu kasniju upotrebu. 

Iako se muškarcima nudi kao pomoć ukoliko obole od Covid-19, pojedini tvrde da je krajnji rezultat više psihološke prirode.

- Kad svet oko vas poludi... Samo ideja da nešto možete da uradite i da imate kontrolu nad životom - možda vredi tih nekoliko stotina dolara koje čete platiti za skladištenje sperme -  kazao je izvor za "Daily Beast".

vantelesna oplodnja, Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplodnja Foto: Shutterstock

Osim muškaraca, i žene su se uplašile da bi korona virus mogao da uništi njihov san o majčinstvu. Mnoge dame su požurile da zamrznu svoje jajne ćelije, otkrila je jedna klinika za vantelesnu oplodnju na Menhetnu, koja tvrdi da je "preplavljena ženama koje mole da zamrznu jajne ćelije za vreme pandemije".

Podsećamo,  najnovija studija otkrila je mogući efekat korona virusa na muške hormone koji bi mogli da dovedu do seksualnih problema kod muškaraca, preneo je britanski Eksperes.

U radu koji je objavljen na platformi za istraživanje medRxiv.org istraživači iz Žongnan bolnice Vuhan Univerziteta i Hubei kliničkog istraživačkog centra za prenatalnu dijagnostiku i porođaj, analizirani su uzorci krvi od 81 muškarca uzrasta od 20 do 54 godina koji su bili pozitivni na korona virus, a koji su bili hospitalizovani u januaru ove godine. 

Pomoću uzoraka tim je pregledao nivo i odnos testosterona i luteinizirajućeg hormona. Nizak odnos ova dva hormona može da bude znak hipogonadizma što kod muškaraca predstavlja neispravan rad testisa ili nizak nivo testosterona što implicira smanjenu proizvodnju polnih hormona.

(K.M./Telegraf.rs)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA