Snimak koji na najbolji mogući način pokazuje šta Covid-19 može uraditi plućima zaraženog pacijenta

 
 ≫ 
  • 7

U pitanju su pluća pacijenta koji je razvio srednje tešku upalu

ct pluća covid19 foto: printscreen / youtube / Haris Huseinagić

Virus SARS-CoV-2 kod ljudi slabijeg imuniteta izaziva bolest pre nego što uspeju da se stvore antitela, a doktorka Asja Stipić Marković, internistkinja pulmologije, objasnila je mehanizme zaraze i posledice koje ima na obolele.

- Virus je odabrao idealnu strategiju za svoje preživljenje. Osim promene genetike, tri puta se brže širi, koristi receptor za enzim ACE-2 da uđe u stanice koje oblažu bronhijalni sistem i grade alveole. Zato je "teži" od drugih korona. Na kraju umnožava se u široko razgranatom disajnom sistemu kroz koji svaki dan prolazi ogromna količina vazduha. Taj vazduh dopire do dubine ljudskog organizma tj. do završnih delova bronhijalnih ogranaka i završnih mehurića u kojima se razmenjuju gasovi sa krvlju iz kapilara - objašnjava Stipić Marković za "24sata.hr".

Dodaje da se u tom u području kod osoba sa disfunkcionalnim imunološkim sistemom (ili ako se virus replicira brže nego što imunološki sistem stigne da odgovori) događaju najdramatičnije promene kao posledica bitke između napadača i obrambenih snaga

- Na taj način kod bolesnika može se javiti virusna upala pluća i teški respiratorni sindrom kojim se sprečava unos kiseonika - objašnjava Stipić Marković.

Zbog toga nastaje nekontrolisana imunološka reakcija organizma i javljaju se oštećenja i na drugim organima.

- Iako su blage infekcije i upala u gornjem respiratornom traktu najčešći oblik bolesti, nužan je ipak njihov ozbiljan tretman iz nekoliko razloga: izvor su za širenje bolesti kroz populaciju i opasnost za osobe slabije imunokompetentnosti, mogu biti bolne i dugotrajne, nije potpuno sigurno koliko dugo su obolele osobe zarazne - pojasnila je Stipić Marković.

O konkretnijim posledicama bolesti još je rano da se govori, a detaljan uvid u tok bolesti i tip oštećenja naučnici za sad imaju samo iz nalaza preminulih pacijenata.

- Pregled mikroskopskih preparata pluća pokazuje krvarenje i nakupljanje tečnosti sa fibrinom u plućima, čepove sluzi, što je različito od SARS-a, zatim obilno nakupljanje sluzi u dubini pluća, oštećenje epitela bronhija i alveola i ekscesivno nakupljanje stanica makrofaga iliti alveolarnih žderača inficiranih SARS-CoV–2 virusom - objašnjava Stipić Marković.

Doktorka naglašava da nakon upale ostaju ožiljci tj. zamena oštećenog plućnog tkiva nefunkcionalnim ožiljcima (fibroza pluća). Respiratorni procesi plućnog tkiva sa agregacijom guste sluzi i bujanjem novih stanica u malim disajnim cevčicama sprečavali su čišćenje disajnih puteva i eliminaciju sluzi kod najtežih bolesnika.

- Promene koje mogu ostati u plućima mogu uticati na smanjenje respiratorne pokretljivosti i difuziju kiseonika kroz pluća pa je redovnim vežbama potrebno poboljšati i održavati plućnu funkciju. Prestanak pušenja je obavezan - zaključuje Stipić Marković.

A kako izgledaju pluća koja su preživela srednje tešku upalu izazvanu korona virusom pogledajte u videu Harisa Huseinagića.

(Telegraf.rs)

Video: Miodrag Radonjić i Rade Ćosić o filmu "Prva klasa: Pun gas!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pobor

    12. april 2020 | 11:38

    Od raka pluca, kao posledice pusenja,umiru milioni godisnje, prikazite te slike, da ovi sto puse vide kakva ih buducnost ceka. Kakav covid crni.

  • Filmm

    12. april 2020 | 13:15

    To malo da uplašite Narod prebrodicemo i to!

  • Milos

    12. april 2020 | 14:31

    Meni takva od cigara...🤣🤣🤦‍♂️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA