Dr Srđa Janković otkriva koja su sve ulazna mesta korona virusa u naše telo

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Dr Srđa Janković je gostujući u drugoj veb konferenciji koju organizuje Forum pacijenata Srbije otkrio koja su sve ulazna mesta virusa

KORONA ANTITELA JANKOVIĆ SRĐA JANKOVIĆ,  Univerzitetska dečja klinika Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Dr Srđa Janković, imunolog sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj odgovorio je na pitanje koje, od pojave korona virusa, muči sve građane Srbije, a to je na koji način sve možemo da se zarazimo korona virusom. On je na brojna pitanja odgovarao gostujući u drugoj veb konferenciji koju organizuje Forum pacijenata Srbije.

Doktori iz Kine primetili su da su u periodu kada nisu imali naočare zarazili su se upravo preko očiju.

Znamo da se virus širi kapljičnim putem, ali na koji način one dospevaju u naš organizam objasnio je ugledni imunolog.

- One sekunde kada su zdravstveni radnici počeli pomno da paze da zaštite sluzokožu usta i nosa, oči su postale glavni put, jer je to bio preostali način širenja. Ako zaštitimo i oči, onda će se skoro svi koji se zaraze, zaraziti preko ruku jer neće biti više mogućnost direktno kapljicama. U suštini kada se ne bismo štitili kapljični put bi bio ubedljivo najčešći. Ako njega blokiramo onda ovi drugi načini prenosa, pre svega kontaminiranim rukama, postaju značajni. A sve sluzokože na licu zajedno sa sluzokožom mrežnjače oka su potencijalno ulazno mesto virusa u naše telo - objasnio je dr Srđa Janković.

A kada je reč o deci i brigama roditelja da li mogu da obole dr Janković kaže:

- To nas roditelji najviše pitaju, ali rizik oboljevanja kod dece je izuzetno mali. Deca koja su teže bolesna, sada se nalaze u izolaciji, zbrinjavaju se danonoćno. Poželjno je da svi, pa i oni, nose maske. Deca mogu da rasejavaju virus oko sebe, preporuka za njih je ista kao i za odrasle. Sada je svuda značajan rizik - objasnio je imunolog.

Video: Pitali smo penzionere kako se snalaze u ovim uslovima, a njihovi odgovori su slatko-gorki

(Telegraf.rs/B.K.)

Video: Dete palo sa trećeg sprata u Novom Pazaru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    10. april 2020 | 12:43

    Ovaj lekar je pravi genije !

  • Saki

    11. april 2020 | 12:10

    Uvaženi profesore i vi dobro znate da na Medicinskom fakultetu u Beogradu gde je i vanredni profesor dr Darija Kisić Tepavčević osim onih profesora koji su u penziji, postoje u istoj oblasti aktivni i redovni profesori: Tatjana Pekmezović, Ljiljana Marković Denić i Sandra Grujičić. Prof Sandra Grujičić ima 65 radova i godišnje objavi 4 rada, prof Ljiljana Marković Denić ima 84 rada i u proseku objavi godišnje 5 radova, dok prof. Tatjana Pekmezović ima ukupno 367 radova od kojih 235 radova na SCI listi sa Hiršovim indeksom 25. Profesorica Pekmezović objavi više radova od prof dr Darije Kisić Tepavčević i sa ukupnom citiranošću 2500. Za uvaženu prof Tatjanu Pekmezović očigledno niko nije čuo ili žena nema neke druge kvalitete koje ima vanredni prof. dr Darija Kisić Tepavčević. Gospodo pre nego što lupate minuse proverite istinitost komentara i ne okreće temu u pravcu mržnje seksizama i omalovažavanje jer ovo je isključivo samo struka koju Srbija treba da zna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA