Pitali smo Kona gde sve možemo da pokupimo virus: Šta ako u šopingu probamo nešto posle zaraženog?

 
 ≫ 
  • 20

* Kod upale grla odnosno ždrela i sladoled može da pomogne * Na metalu se zadržava najviše sat vremena, a i mnogo kraće

Predrag Kon, korona virus Foto: Milena Đorđević, Tanjug/AP

Naš eminentni epidemiolog Predrag Kon, načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd u prethodnom intervjuu za "Telegraf" već nas je posavetovao da treba da izbegavamo javni prevoz, kafiće i tržne centre kako bismo se zaštitili od korona virusa COVID 19, a ovog puta nam je odgonetnuo na sve istine i zablude o tome kako možemo da se zarazimo ovom bolešću, odnosno na koji sve način i gde možemo da "pokupimo" virus.

Kon je pričajući o koroni rekao za naš portal da mi već imamo epidemiju i da u Srbiji već postoji transmisija odnosno prenošenje bolesti unutar zemlje. Kako bismo suzbili bolest i imali što manje obolelih, pitali smo ga ono što se, možda, svako od nas zapita nekoliko puta tokom dana.

  • Da li možemo da se zarazimo ukoliko je zaražena osoba pre nas dirala slavinu odnosno česmu?

- To, teoretski, jeste moguće, ali zato se dobro operu ruke i obriše slavina, pa nema mogućnosti za takvim prenošenjem. No, to zavisi, normalno, od naše ukupne kulture kako ćemo se ponašati.

  • Koliko korona virus može da se zadrži na metalu?

- U principu, metal nije povoljno mesto za održavanje mikroorganizama, ali to je kratak vremenski period, sat vremena najduže, mada i mnogo i kraće.

  • Koliko se zadržava na rukama?

- Na rukama, kada se ne bi prale, pošto postoje organske podloge, može da traje i duže. Te precizne podatke daleko više znaju virusolozi. Nama je dovoljno da znamo da se i na takav način može preneti.

  • Da li su u borbi protiv ovog virusa dovoljne vlažne antibakterijske maramice?

- Sve može da pomogne, ali je zaista najsigurnije i kajkvalitetnije prati ruke toplom vodom i sapunom. 

  • Ako u šopingu probamo garderobu koju je pre nas probala zaražena osoba, da li možemo da se zarazimo?

- Ne, na taj način.

  • Da li je tačno da ako nas boli grlo ne treba da pijemo hladna pića, jer se tako širi virus, već samo topla?

- Predimenzionirana je štetnost hladne vode, to je jedino što mogu da kažem. Topla voda, simptomatski, često pomaže, dovodi do opuštanja, ali isto tako kod upale grla odnosno ždrela i sladoled može da pomogne. Tako da, ranija priča o hladnoj vodi, kao nečemu potpuno zabranjenom, nije preživelo naučnu proveru - zaključuje epidemiolog Predrag Kon u razgovoru za "Telegraf".

Osnovne mere prevencije protiv korona virusa, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

Zdravstveno upozorenje za putnike koji dolaze iz zaraženih područja

Svi koji su boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na nju, ili su posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od ove bolesti dužni su da se drže sledećih uputstava Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut":

u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

- Za bliže informacije pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut”  - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite čije kontakt informacije možete pronaći na ovom LINKU Ministarstva zdravlja.

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku

Sve novosti vezane za korona virus možete pratiti u blogu uživo.

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Video: Ministar policije Ivica Dačić u poseti Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    15. mart 2020 | 10:51

    Ovom čoveku jedino verujem. Čast ostalima ali upijam samo savete koje on daje. Danima se drži jedne iste strategije i logike dok ostali ili sami sebi ili jedni drugima skaču u stomak. Jedan dan mi govore da je bolje prati ruke sapunom a drugi dan ti isti kažu da je bolji tečni sapun. Onda da treba nositi maske a sutradan da ne pomažu. Dr. Kona ću se pridržavati do kraja. Jedini je izneo po meni logičnu teoriju da ne treba decu raspuštati 14 dana jer kad ponovo krenu u školu doći će u vreme kada epidemija bude na svom vrhuncu. Pametnije je da se deca raspuste kad za to bude zaista razloga i da onda ne idu više u školu dok pandemija ne prodje. Slušajte ovog stručnjaka šta govori. !!!

  • Zz

    15. mart 2020 | 10:58

    A preko hleba jer u mom gradu ne koriste nikakvu zaštitu za ruke u pekarama?

  • Zemun

    15. mart 2020 | 15:46

    Pas ne moze da prenese korona virus i neka ne lupetaju. A o cemu pricaju veze nema, juce doputovali ljudi iz Spanije i na aerodromu pita sluzbenik zenu: Odakle dolazite? Zena kaze : Spanije , sluzbenik pita :" da li ste bili u Italiji ?" Zena negativno odgovori ,na sta sluzbenik kaze " dobro je" i zena odlazi. Kakve kontrole? Toga nema, broj koji dobijes da zoves jedva da dobijes nekog ,a taj neko ti uredno objasni ako nemas simptome nema sta ni da zoves...na infektivnoj ti urade krvnu sliku, da vide leukocite.......ma o cemu mi pricamo, totalno neorganizovano.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA