Sa 19 godina ušla u menopauzu i više neće moći da ostane trudna, a lek za ovu bolest ne postoji

 
 ≫ 
  • 1

Zabrinuta je za svoju budućnost

Kija Morn Printskrin Facebook / Kia Morne

Sa samo 19 godina, Kiji Morn iz Velike Britanije dijagnostikovana je retka bolest koji mnogi nazizavaju "noćnom morom" jer izaziva bol tokom seksahronični umor, probleme sa začećem, a kao posledica može se javiti depresija.

Studentkinja, koja sada ima 21 godinu, obolela je od endometrioze, koja je uzrokovala mučne bolove u stomaku, mučninu, probleme digestivnog sistema i nizak krvni pritisak. Lekari su odlučili da joj prepišu terapiju na bazi hormona Zoladeks, zbog koje je Kija u tinejdžerskim godinama ušla u menopauzu.

Kako je uzimala redovnu terapiju, nesrećna devojka je primetila brojne nuspojave koje su se javile kao reakcija na lek - znojenje, promene raspoloženja i gubitak kose.

Tinejdžerka sada deli svoju priču kako bi podigla svest o retkom stanju koje pogađa jednu od deset žena. Takođe pokušava da prikupi novac za zamrzavanje jajnih ćelija u nadi da će u budućnosti još moći imati decu.

- Patnja sa endometriozom je stalna borba. Osećate se neprijatno zato što je stanje povezano sa menstruacijama.Pored svega toga,  znači da možda nećete moći da imate decu. Čudno je razmišljati o tome kada je to nešto što čini budućnost - ispričala je.

Mnogi ne znaju da endometrioza izaziva ogromne bolove, a pacijenti opisuju da imaju osećaj kao da vrele iglice prodiru u telo i grebu unutrašnje organe. Ova bolest se obično javlja u reproduktivnom dobu, od 25. do 35. godine života, kada mali komadi endometrijuma počinju da rastu van materice.

Kija je prve simptome bolesti osetila već sa 15 godina, kada je dobila prvu menstruaciju, a kaže da je stalno patila od stomačnih bolova, mučnine, imala je problem sa digestivnim sistemom i nizak krvni pritisak. Njeno zdravstveno stanje se pogoršalo godinu dana kasnije kada se onesvestila zbog obilnih krvarenja tokom menstruacije. Vremenom su lekari dijagnostikovali Kiji trovanje hranom, alergiju i sindromom nervoznih creva.

- Imala sam mnoge pogrešne dijagnoze, pa sam uzdahnula od olakšanja kada je moja bolest konačno dobila ime. Ali za nju nema leka - rekla je Kija.

Iako je išla na mnogobrojne preglede i testove, kako bi ustanovila šta se dešava sa njenim telom, lekari su joj davali pogrešnu terapiju. Kiji su prvo prepisane kontracepcijske pilule, međutim ni to nije davalo rezultate.

Nakon što je pet godina patnje od bolnih grčeva, lekari su odlučili da daju Kiji lek Zoladeks, hormon koji je prouzrokovao menopauzu.

Osetila je sve neželjene efekte medikamenta - znoj, vrtoglavicu, glavobolju, promene raspoloženja, gubitak kose, bol u kostima i zglobovima, kožne reakcije, probleme sa spavanjem, umor, mučninu, probleme sa pamćenjem, zamagljen vid, otečenost...

Nažalost, najgora nuspojava rane menopauze i endometrioze je što Kija mora da razmišlja o svojoj plodnosti i činjenici da možda neće moći da ima decu.

Video: Mačkicu odveli na ultrazvuk, a kad je ugledala svoje bebe istopila se

(K.M./Telegraf.rs)

Video: Održana akcija civilno-vojne saradnje "Otvoreni dan"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radosna zena

    13. mart 2020 | 08:06

    Sveto pricesce Isusa Hrista je lek za sve. Ali treba imati jaku veru i ziveti po Bozjom zapovestima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA