Šok četiri dana nakon porođaja: “Probudila sam se, pogledala u ogledalo i zaplakala”

 
  • 1

Gledis je dobila dijagnozu Belove paralize, odnosno bolesti koja dovodi do nagle slabosti ili paralize mišića na jednoj strani lica

Gledis Varden Printskrin Instagram / gladys.warden

Amerikanka Gledis Varden pre tri godine postala je majka, a ovaj životni događaj je zauvek ostavio posledice na njeno zdravlje. Četiri dana nakon porođaja, mlada mama se suočila sa deformitetom lica.

- Usne su mi bile obešene, jezik otečen, a obrve neravneBilo mi je jako teško da se slikam, pa da onda na fotografijama uviđam novu verziju sebe. Bilo me je sramota da pogledam ljude u oči - ispričala je Gledis.

Dvadesetosmogodišnja žena je uložila mnogo novca na razne tretmane, poput akupunkture, masaže lica i električne nervne stimulacije, ali za sada ništa nije davalo rezultate...

 

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Gladys • Steeltoes & Stilettos (@gladys.warden) on

Lekari su joj dijagnostikovali Belovu paralizu -  bolest zbog koje se gubi sposobnost kontrolisanja mišića na jednoj strani lica, a doktor joj je objasnio da se ova vrsta paralize često javlja kod žena koje su nedavno rodile.

Zbog retkog stanja Gledis je izgubila samopouzdanje, a šest meseci kasnije počela je da se zanima za blogovanje i modu.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Gladys • Steeltoes & Stilettos (@gladys.warden) on

- Bilo mi je teško da pogledam svoje slike i prihvatim novu verziju sebe. Shvatila sam da ako ne mogu da kontrolišem izgled svog lica, bar mogu da utičem na svoje zdravlje i telo. Postavila sam ciljeve i pokušavam da povratim svoje samopouzdanje - ispričala je u intervjuu za "San".

Šta je Belova paraliza?

Ova bolest parališe deo, ili celo lice, a uzrokuje je oštećenje facijalnog nercva. Treptanje, smejanje, podizanje obrva, pa čak i čulo ukusa mogu da budu pogođeni jer je isti nerv zadužen za te funkcije.

Bolest mogu da izazovu hipertentzija ili visoki krvni pritisak, dijabetes, autoimuni poremećaji, hronične infekcije uha, tumori i povrede glave ili lica. Često se vezuje i za stres, ali nije pronađen precizan razlog za njeno pojavljivanje.

Kada je reč o simptomima, jedna obrva pacijenta može da padne ili jedno oko može da stvara više suza od drugog. Takođe, može da dođe i do padanja usne, preteranog stvaranja pljuvačke (ili premalog), kao i do problema sa čulom ukusa. Još jedan znak mogu da budu velika osetljivost na zvuk, zujanje u ušima, glavobolja i problemio sa govorom.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Gladys • Steeltoes & Stilettos (@gladys.warden) on

Kako se leči Belova paraliza?

Ne postoji test koji će utvrditi da pacijent ima ovu bolest, već se eliminišu svi ostali uzroci paralize lica.

Kada su pogođene oči, doktori preporučuju kapi ili povez radi zaštite tokom oporavka.

Blaži slučajevi sami nestaju za nekoliko nedelja, a u slučaju da su simptomi i dalje prisutni, onda se pribegava steroidima koji smanjuju otok.

Većina pacijenata se potpuno oporavi nakon 6 meseci, dok u pojedinim slučajevima nije moguće rešiti se bolesti u potpunosti.

(K.M./Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA