Stižu nam veganska jaja. Da li znate od čega su?

 
Čitanje: oko 2 min.
  • 4

Dve Francuskinje su smislile revolucionarnu vegansku zamenu za jaja. „Čudesna jaja“ su stvorili biolozi Pariske škole za industrijusku biologiju.

Da li mogu da se koriste na isti način kao i kokošija jaja? Kako mirišu? Kakvog su ukusa? Glavne biološkinje, Filipina Souleres i Šerilin Tavisouk su za „Euro News“ odgovorile na sva pitanja vezana za novu, vegansku verziju jaja.

Možete li nam reći od čega su napravljena „Čudesna jaja“. Koji je ključni sastojak?

- Konačni sastojci se i dalje formiraju i biće otkriveni u nekom narednom periodu. Istraživanje se primarno fokusiralo na mahunarke. Problem s kojim se sad suočavamo je pronalazak tačnog balansa sastojaka kako bi kreirali pravu formulu.

Kada mislite da će se „Čudesna jaja“ naći na tržištu?

- Ova jaja će svoje mesto na tržištu naći čim naši testovi dobiju zeleno svetlo, kako bi mogli da garantujemo da su nutritivno održiva. Naš cilj je da jaja budu spremna za tržište sredinom 2020. godine.

Da li će „ Čudesna jaja“ moći da se kuvaju na isti način kao i kokošija?

- Da, ova jaja će moći da se jedu na identičan način kao i kokošija. Da li ćete jesti omlet ili ćete ih razbiti kako bi napravili kolač, vaš je izbor. Jedini problem s kojim se trenutno susrećemo je lupanje „belanaca“ u šlag, ali planiramo da rešimo taj problem pre nego što jaja izađu na tržište.

Od čega je napravljena ljuska?

- Ljuska je još u procesu izrade. U sred smo dogovora sa ekspertima kako bi izabrali najzdraviju opciju.

Da li ćete moći masovno da proizvodite „Čudesna jaja“ kako bi se prodavala u marketu?

- Da, to nam je krajnji cilj. Da osiguramo da će proizvod biti dostupan svim potrošačima.

Da li „Čudesna jaja“ sadrže istu količinu masti i proteina koje inače možemo naći u kokošijim jajima?

- Masti i proteini su za nijansu niže u „Čudesnim jajima“ (otprilike 10% manje nego u kokošijim jajima). Naši potrošači vode računa o unosu proteina, pa smo i to uzeli u obzir.

Da li su nutritivni profili isti?

- Osim razlike o kojima smo već pričali, „Čudesna jaja“ su manje kalorična od kokošijih i sadrže dijetetska vlakna.

Da li možete da nam opišete kakvog su ukusa?

- Generalno je teško opisati ukus jajeta, pošto je ukus suptilan. Ukus „Čudesnih jaja“ je sumporastiji od kokošijih.

Koji deo kokošijeg jajeta je bilo najteže iskopirati?

- Kada smo počeli sa kreiranjem veganskih jaja, najkomplikovanije je bilo da napravimo jaja koja će prilikom kuvanja reagovati isto kao i kokošija. Kokošija jaja se koriste na toliko različitih načina, što otežava proces kopiranja.

Zašto je toliko teško naći dijetetsku zamenu za jaja?

- Jaja su u svemu, pa je pronalazak zamenskog proizvoda izazov. Jaje je veoma svestrana namirnica, pa je jako teško naći zamenu koja može biti toliko fleksibilna.

(K.B.)

Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    11. februar 2020 | 09:44

    Koja nebuloza, veštačka jaja, dobijena hemijskim putem, strašno. Da vi vidite moja jaja, od koka što hodaju po dvorištu, da, mmm!

  • Johan

    11. februar 2020 | 10:19

    Mogu da naprave opet neki virus i da pojedes jaje i zaspis da se neprobudis

  • Kojot

    11. februar 2020 | 14:48

    Sto vam je jaje kao da je od stiropora!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA