Ovih 7 zdravih namirnica treba da izbegavate kad ste bolesni, jer će vam od njih samo biti gore

 
 ≫ 
  • 1

Iako je donekle dobra za neka stanja, određena hrana bi trebalo da se zaobilazi u širokom luku kada smo bolesni

Kada se osećate loše ili ste prehlađeni, sa svih strana stižu saveti kako da se izlečite i ublažite mučne simptome. Ipak, nisu svi saveti od pomoći. Iako bi uvek trebalo da se hranite što raznovrsnije, neke namirnice koje su inače zdrave mogu samo da vam pogoršaju stanje kada se ne osećate dobro.

Neka hrana kod bolesne osobe može čak i da pojača simptome i odloži izlečenje. Otkrivamo vam koje su to namirnice i šta bi trebalo da jedete umesto njih.

1) Kada ste prehlađeni, imate grip ili groznicu

Izbegavajte:

  • Orašaste plodove

Orašasti plodovi sadrže hranljive materije kao što su cink i vitamin E, koje mogu da vam pomognu da se izborite sa infekcijom. Ali možda bi bilo dobro da ih ne jedete tokom početnih faza bolesti, naročito ako vam je stomak osetljiv kada imate temperaturu. Pošto su ovi plodovi bogati mastima, organzmu će trebari više energije da ih svari, pa to može dovesti do problema sa stomakom i oduzeti vam energiju koja vam je potrebna za borbu protiv bolesti.

  • Brokoli

Iako je brokoli dobar zbog svojih hranljivih materija koje poboljšavaju imunitet, kao što su vitamini A i C, bogat je vlaknima koja se teško vare. Da ne biste iziritirali gastrointestinalni trakt, jedite namirnice koje imaju manje vlakana i koje se lakše vare.

Umesto toga jedite:

  • Crvene paprike

Crvene paprike sadrže jedinjenje kvercetin, koje je veoma moćan antioksidant i dobro je u borbi protiv virusa i zapaljenja. Osim toga, crvene paprike su bogate vitaminom C, moćnim antioksidantom za koji se smatra da skraćuje trajanje simptoma prehlade, a ovde nema toliko kiseline kao kod citurusa.

  • Pečurke

Citokini su mali proteini koji dobro utiču na imuni sistem. Oni poboljšavaju njegovo reagovanje, a naučnici su okrili da pečurke mogu da povećaju nivo ovog proteina u organizmi i pomognu u borbi protiv infekcije.

med Foto: Pixabay.com

2) Kada kašljete ili imate upaljeno grlo

Izbegavajte:

  • Sveže povrće

Hrana koja je tvrda ili šiljata teže se guta i izaziva jaču iritaciju. Najbolje bi bilo da sveže povrće pojedete kada vam se grlo oporavi.

  • Citruse

Jedenje citrusa tokom prehlade može biti mač sa dve oštrice. Sa jedne strane, njihovim unosom pojačavate količinu vitamina C u organizmu, kao i količinu elektorlita kao što je kalijum. Sa druge strane, nivo kiselosti u pomorandžama i grejpfrutu može dodatno da iziritira grlo.

Umesto toga jedite:

  • Jaja

Jaja su laka za gutanje i sadrže vitamin D i cink koji ojačavaju imunitet. Osim toga, protein koji jaja sadrže pretvara se u amino-kiseline, koje onda utiču na antitela i druge proteine koji dodatno pomažu vašem imunom sistemu.

  • Med

Njegova mekana tekstura pomoći će vam da ublažite simptome suvog i upaljenog grla, a med, osim toga, i prirodno sprečava kašalj. Osim toga, jedno istraživanje je otkrilo da med ima antibakterijske kvalitete, koji vam mogu pomoći da se oslobodite bacila.+

banane foto: pixabay.com/Telegraf.rs

3) Kada vas boli stomak, imate proliv ili mučninu

Izbegavajte:

  • Mlečne proizvode

Mlečni proizvodi sadrže laktozu, koju želudac obrađuje zahvaljujući stomačnom enzimu koji se naziva laktaza. U slučaju dijareje ovaj enzim može da se potroši zbog zapaljenja, pa nije baš najbolja ideja da tada unosite mlečne proizvode, jer će vam samo pojačati simptome, a osećaćete se i naduveno.

  • Mekinje

Mekinje su imaju veliku količinu nerastvorljivih vlakana, koje se ne rastvaraju u tečnosti, pa mogu da prođu kroz creva brže od ostalih namirnica, što nije dobra ideja ako ste veliki deo dana proveli na WC šolji. Isto se odnosi i na braon pirinač.

  • Pasulj

Šećeri koji se nalaze u pasulju mogu da izirtiraju stomak i podstaknu dijareju, lučenje gasova i grčeve. To se dešava zbog toga što organizam ne proizvodi dovoljno enzima koji smanjuje gasove i pomaže u varenju ovih šećera.

Umesto toga jedite:

  • Ovsenu kašu

Osim što blaga prema stomaku, ovsena kaša sadrži rastvorljiva vlakna, koja privlače vodu u digestivni trakt i pomažu u regulisanju stolice. Ona sadrži i selen, koji štiti telo od infekcije i cink, koji pomaže imunom sistemu da bolje funkcioniše.

  • Beli pirinač

Pirinač je još jedna blaga namirnica koja je dobra za vaš digestivni trakt. Ona je bogata skrobom i ima malo vlakana, zbog čega je savršena za učvršćivanje stolice.

  • Banane

Kada imate dijareju ili kada povraćate, to najčešće znači da je nivo kalijuma u vašem organizmu opao. Kalijum je važan mineral koji održava dobar balans vode u vašem organizmu i pomaže u zdravlju ćelija. Banane su bogate njime i skrobom koji podstiče razvoj dobrih bakterija u želucu.

Video: 2 simptoma koja mogu ukazati na to da ste oboleli od koronavirusa, a ne od sezonskog gripa

(V. T.)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA