Najnovija istraživanja otkrivaju: Prekomerna težina ubrzava starenje mozga

 
 ≫ 
  • 0

U nedavno sprovedenoj studiji otkriveno je da masti u telu utiču na to da nam mozak brže ostari, dok mišićna masa šititi od starenja. Evo i kako.

Istraživači sa Univerziteta u Ajovi smatraju da se dejstvo masti na mozak može detektovati sagledavanjem uticaja masnih ćelija na krvne ćelije uključene u imunološki sistem.

Prethodne studije otkrile su vezu između gojaznosti kod ljudi srednjih i starijih godina i lošijih sposobnosti razmišljanja, napisao je tim u časopisu "Brain, Behavior and Imunitet". U ovom istraživanju, naučnici su želeli da saznaju više o tome kako različite vrste telesne masti utiču na ono što je poznato kao fluidna inteligencija ili sposobnost rešavanja problema u novim situacijama.

U istraživanju je učestvovalo preko 4.000 muškaraca i žena iz Velike Britanije, prosečne starosti 64 godine. U periodu od šest godina, svake 2 godine istraživači su beležili informacije o učesnicima, uključujući njihovu krvnu sliku i nivo inteligencije.

Otkrili su da žene sa manjom mišićnom masom imaju bolje rezultate fluidne inteligencije tokom vremena. Međutim, veći nivo telesne masti bio je povezan sa padom inteligencije, i kod žena, i kod muškaraca. Kod oba pola, pad je povezan sa manjim brojem belih krvnih zrnaca koji su deo imunološkog sistema.

Studije su pokazale da bi viši indeks telesne mase mogao da pokrene promene u imunološkom sistemu koji utiče na mozak, a uzrokovaće i probleme u razmišljanju.

Brendon Klinidens, student doktorskih studija neuroloških nauka na Univerzitetu Ajova, objasnio je u izjavi da je vežbanje važno za žene srednjih i starijih godina, koje u proseku imaju manju mišićnu masu od muškaraca.

Klinidens je rekao da nije jasno da li se ova otkrića mogu primeniti na sprečavanje razvoja Alchajmerove bolesti sa kojom živi oko 5,8 miliona Amerikanaca, i da je potrebno da se urade dublja istraživanja.

Ranije ove godine, prilikom istraživanja na miševima, poseban tim naučnika na Jejlu otkrio je da ishrana koja sadrži visok nivo ugljenih hidrata i masti menja deo mozga koji kontroliše metabolizam.

(T.T./News Week)

Video: Obišli smo perone stare autobuske stanice u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA