Spavate na leđima ili stomaku? Više to nikada nećete raditi

 
 ≫ 
  • 10

Neki od najozbiljnijih hroničnih problema, poput gorušice i bola u leđima mogu da budu prouzrokovani lošim položajem spavanja

Iako se svi trudimo da negujemo svoje specifične navike u spavanju, dobro je znati da postoje položaji koji mogu da izazovu određene probleme sa zdravljem.

Naime, ukoliko konstantno spavamo na stomaku ili bočno, na desnoj strani tela, postoji mogućnost da razvijemo hronične probleme, a da nismo ni svesni šta je njihov uzrok.

U nastavku vam otkrivamo kako se ova dva položaja u spavanju mogu loše odraziti po zdravlje:

Gorušica

Spavanje na desnoj strani ili na leđima može da izazove zdravstveni problem poznat pod nazivom gastroezofagelna refluksna bolest (GERD) ili da pogorša stanje ljudi koji pate od ove bolesti. Ovo se dešava kada se kiselina i sadržaj u stomaku "popnu" do jednjaka. Zbog gravitacije "poklopac" (valve) na želucu, koji sprečava da se kiselina vrati nazad u stomačni predeo, ne može da kontroliše vraćanje sadržaj. U ovom položaju, delimično svarena hrana i želudačna kiselina se vraćaju u donji deo jednjaka, izazivajući gorušicu, ukus kiseline u ustima, loš zadah i nekad bol u grudima.

Ovi položaji su loši za kičmu i leđa

Spavanje na stomaku ili na desnoj strani tela su povezani sa hroničnim bolom u leđima, otkrivaju stručnjaci. Pritisak na leđa i kičmu tokom noći je ogroman, upravo jer najveći deo težine se nalazi u ovim delovima tela. Kičma nije postavljena u prirodni položaj, i zbog toga se povremeno možete osećati ukočeno ili kao da vam je potrebno istezanje.

Hronični problemi sa vratom

Nemoguće je da dišete pravilno kada spavate na svom stomaku ako ne pomerite vrat na stranu. Ovaj položaj za spavanje može da dovede do razvijanja hroničnih problema sa vratom, kao što je diskus hernija, jer glava i vrat nisu u normačnom položaju, a vrat je pomeren na stranu. Veliki broj kostiju koje se nalaze u kičmenom stubu su zaštićena diskovima. U slučaju da konstantno spavate u nepravilnom položaju možete da oštetite delove diskusa što dovodi do hroničnog bola u vratu.

Nepotreban pritisak na grudi

Veoma je važno da znate koji položaj bi trebalo da izbegavate kako bi grudi ostale zdrave, a ovo se posebno odnosi na žene. Stručnjaci kažu da spavanjem na stomaku vršite pritisak na torzo zbog čega se može javiti bol. Sa druge strane, spavanje na boku kod nekih žena izaziva opuštanje grudi a zato je, sasvim logično, kriva, sila gravitacije.

Bore na licu

Spavanje na boku, kada postavljamo samo deo lica na jastuku, takođe nije preporučljivo. Studije su pokazale da je to najgora stvar koju možete da uradite svom licu, jer pritisak koji vršite na jednu stranu glave može tokom vremena da izazove pojavu bora.

Koji je vaš omiljeni položaj u spavanju? Imate li neke specifične navike koje vam pomažu da se najbolje odmorite? Pišite nam u komentarima...

Video: On je zver u krevetu i baš zato niko sa njim ne sme da spava

(Telegraf.rs/K.M.)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA