4 obavezna vitamina koja morate konzumirati ako ne želite da se zarazite gripom
Brojna istraživanja su pokazala da je pravilna i uravnotežena ishrana bogata dragocenim vitaminima, jedan od najvažnijih stubova za jačanje imuniteta.
Za jak imuni sistem važno je paziti na ishranu, a ako ne želimo da zapatimo grip onda bi ove vitamine na dnevnom nivou trebalo da uzimamo.
Brojna istraživanja pokazuju da su vitamini C, A i E, kao i folna kiselina zaštitnici odbrane našeg tela jer sprečavaju upad patogenih napadača. Zato je važno da svoju ishranu pojačamo hranom koja je izvor ovih vitamina.
Vitamin C
![citrusi, citrusno voce, pomorandza, cedjenje voca, ceđenje, narandža, sok, đus, djus citrusi, citrusno voce, pomorandza, cedjenje voca, ceđenje, narandža, sok, đus, djus](https://xdn.tf.rs/2018/02/08/citrusi-460x0.jpg)
Sveže isceđena narandža ili limunada svakodnevno se preporučuju kako bi se zadovoljile potrebe našeg tela za vitaminom C koji se smatra čuvarom od respiratornih infekcija. Regrutovanje vitamina C ima višestruko dejstvo: jača odbrambeni mehanizam imuniteta, doprinosi zaceljivanju rana i štiti od infekcija.
Vitamin A
![jaja, kuvana jaja, punjena jaja jaja, kuvana jaja, punjena jaja](https://xdn.tf.rs/2019/05/01/deviled-eggs-8617731920-460x0.jpg)
Mlečna hrana, meso, jaja i riba obezbeđuju vitamin A koji doprinosi dobrobiti epitela, odnosno tkiva koja prekrivaju kožu i sluzokožu koja moraju biti u dobrom stanju da spreče ulazak patogenih napadača. Vitamin A se smatra važnim za normalan životni ciklus ćelija kože i igra ulogu u ukupnom razvoju telesnih tkiva. Nedostatak vitamina A dovodi do suve i krhke kože, smanjene elastičnosti.
Vitamin E
![limun i maslinovo ulje limun i maslinovo ulje](https://xdn.tf.rs/2018/12/04/olive-oil-salad-dressing-cooking-olive-460x0.jpg)
Potrudimo se da jedemo maslinovo ulje. Vitamin E zahvaljujući svom antioksidativnom delovanju održava ćelijske membrane u dobrom stanju i sprečava štetne efekte slobodnih radikala. Najviše ga ima u devičanskom maslinovom ulju, pa bi valjalo konzumirati 3 do 4 kašike dnevno. Dovoljna količina vitamina E sadrže badem, kikiriki, pinjole, orasi, rotkvice i susam. Imajte na umu da se vitamin E uništava na visokim temperaturama, tako da ne preporučujemo da ih kuvate.
Folna kiselina
![zelena salata zelena salata](https://xdn.tf.rs/2019/04/19/salad-20984531920-460x0.jpg)
Zeleno lisnato povrće, integralne žitarice sadrže folne kiseline koje doprinose razvoju leukocita neophodnih za odbranu tela. Folna kiselina pripada kompleksu vitamina B koji doprinosi neometanom neurološkom razvoju, poboljšanju cirkulacije i stvaranju crvenih krvnih zrnaca, kao i regulaciji aminokiselina.
(Telegraf.rs)
Video: Ciklon nad Jadranom
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Radmila
Pored ovih pomenutih vitamina ja takodje koristim dijetetski suplement kurkumu i OPC+C acerolu iz semena grozdja. Voce sa visokim sadrzajem vitamina C u odnosu na limun, ova biljka sadrzi i 20 puta vecu kolicinu ovog vitamina. Semenke su bogate mocnim antiksidantima i prirodnim biljnim jedinjenjima. Kurkuma je zahvaljujuci svojim antiupalnim, antibakterijskim i antivirusnim svojstvima od davnina u upotrebi. Od kada koristim ove suplemente mene ptehlada zobilazi i mnogo dobro se osecam a zahvaljujuci pro100.
Podelite komentar
Snooker
1.Pivo 2.Vino 3. Rakija 4.Viski
Podelite komentar
Dasa
Vitaminima do dobrog zdravlja...oduvek je tako bilo! Prvorazredna hrana a pored nje i dovoljno tecnosti i fizicke aktivnosti!
Podelite komentar