4 obavezna vitamina koja morate konzumirati ako ne želite da se zarazite gripom
Brojna istraživanja su pokazala da je pravilna i uravnotežena ishrana bogata dragocenim vitaminima, jedan od najvažnijih stubova za jačanje imuniteta.
Za jak imuni sistem važno je paziti na ishranu, a ako ne želimo da zapatimo grip onda bi ove vitamine na dnevnom nivou trebalo da uzimamo.
Brojna istraživanja pokazuju da su vitamini C, A i E, kao i folna kiselina zaštitnici odbrane našeg tela jer sprečavaju upad patogenih napadača. Zato je važno da svoju ishranu pojačamo hranom koja je izvor ovih vitamina.
Vitamin C
Sveže isceđena narandža ili limunada svakodnevno se preporučuju kako bi se zadovoljile potrebe našeg tela za vitaminom C koji se smatra čuvarom od respiratornih infekcija. Regrutovanje vitamina C ima višestruko dejstvo: jača odbrambeni mehanizam imuniteta, doprinosi zaceljivanju rana i štiti od infekcija.
Vitamin A
Mlečna hrana, meso, jaja i riba obezbeđuju vitamin A koji doprinosi dobrobiti epitela, odnosno tkiva koja prekrivaju kožu i sluzokožu koja moraju biti u dobrom stanju da spreče ulazak patogenih napadača. Vitamin A se smatra važnim za normalan životni ciklus ćelija kože i igra ulogu u ukupnom razvoju telesnih tkiva. Nedostatak vitamina A dovodi do suve i krhke kože, smanjene elastičnosti.
Vitamin E
Potrudimo se da jedemo maslinovo ulje. Vitamin E zahvaljujući svom antioksidativnom delovanju održava ćelijske membrane u dobrom stanju i sprečava štetne efekte slobodnih radikala. Najviše ga ima u devičanskom maslinovom ulju, pa bi valjalo konzumirati 3 do 4 kašike dnevno. Dovoljna količina vitamina E sadrže badem, kikiriki, pinjole, orasi, rotkvice i susam. Imajte na umu da se vitamin E uništava na visokim temperaturama, tako da ne preporučujemo da ih kuvate.
Folna kiselina
Zeleno lisnato povrće, integralne žitarice sadrže folne kiseline koje doprinose razvoju leukocita neophodnih za odbranu tela. Folna kiselina pripada kompleksu vitamina B koji doprinosi neometanom neurološkom razvoju, poboljšanju cirkulacije i stvaranju crvenih krvnih zrnaca, kao i regulaciji aminokiselina.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Radmila
Pored ovih pomenutih vitamina ja takodje koristim dijetetski suplement kurkumu i OPC+C acerolu iz semena grozdja. Voce sa visokim sadrzajem vitamina C u odnosu na limun, ova biljka sadrzi i 20 puta vecu kolicinu ovog vitamina. Semenke su bogate mocnim antiksidantima i prirodnim biljnim jedinjenjima. Kurkuma je zahvaljujuci svojim antiupalnim, antibakterijskim i antivirusnim svojstvima od davnina u upotrebi. Od kada koristim ove suplemente mene ptehlada zobilazi i mnogo dobro se osecam a zahvaljujuci pro100.
Podelite komentar
Snooker
1.Pivo 2.Vino 3. Rakija 4.Viski
Podelite komentar
Dasa
Vitaminima do dobrog zdravlja...oduvek je tako bilo! Prvorazredna hrana a pored nje i dovoljno tecnosti i fizicke aktivnosti!
Podelite komentar