Svaki drugi uzorak piletine zatrovan opasnom bakterijom u Nemačkoj: Kakvo li je stanje u Srbiji?
Crevne bakterije pronađene su na svakom drugom uzroku pilećeg mesa u Nemačkoj - očigledno zbog nedostatka higijene tokom klanja.
Prema podacima Nacionalne službe za zaštitu potrošača i bezbednost hrane u Nemačkoj, bakterija Campylobacter otkrivena je prošle godine na 47,8 odsto kontrolisanih uzoraka pilećeg mesa, a ove čak 51,8.
Patogen dolazi iz creva životinja i može dovesti do infektivne dijareje kod mnogih.
Ministarstvo za poljoprivredu kaže da ove podatke shvata veoma ozbiljno, zbog čega se napori protiv Campylobacter moraju "dodatno intenzivirati".
S druge strane, Udruženje prerađivača ističe da meso pri preradi "nikada ne može biti 100 odsto bez bakterija", ali da će svakako učiniti "sve što je moguće da minimalizuju pojavu ove bakterije".
Simptomi bakterije:
Bol u stomaku
Proliv (često krvav) i do 7 dana
Mučnina
Vrtoglavica
Vreme je najbolji lek, pa od težine infekcije zavisi da li će vam i koji antibiotici biti prepisani. Potrebno je što više hidracije.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Kalimera
Auuuu,onda tesko nama,sa nasom kontrolom
Podelite komentar