Da li svom telu činite uslugu ako umesto šećera koristite med? Odgovor će vas iznenaditi
Šećer se danas smatra jednom od najozloglašenijih namirnica i najvećim neprijateljem našeg vitkog stasa, kao i zdravlja uopšte.Većina nutricionista će savetovati da, ako već moramo da zasladimo svoju kafu, bolje koristimo med ili javorov sirup. Kako kažu, na taj način ćemo uneti manje kalorija u svoj organizam.
Osim toga, ove dve namirnice se navodno bolje razlažu i našem telu i samim tim, ne podstiču pojačano lučenje insulina što je veoma bitno za zdravlje. Pojačana proizvodnja ovog hormona dovodi do pojave insulinske rezistencije, gojaznosti, povećava se rizik od dijabetesa i sl.
Pitanje je, da li je zaista to tako? Da li svom telu činimo uslugu kada šećer zamenimo medom?
![med, šećer med, šećer](https://xdn.tf.rs/2018/06/21/honey-1006972960720-460x0.jpg)
Američki stručnjaci kažu da je ova teorija potpuno neosnovana. Mada nam zdrava logika kaže da je umesto šećera pametnije da biramo med i javorov sirup kad želimo da se zasladimo, nauka ipak kaže dugačije.
- Jedino što ćemo na ovaj način postići jeste da ćemo u organizam uneti manju dozu antioksidanta. Ali što se tiče "razgradnje", naš organizam na gotovo isti način metabolizuje javorov sirup, med i druge šećere - kaže američka nutricionistkinja Rebeka Klajd.
Video: Pomor pčela! Ljudi, bez njih ova planeta umire
(Telegraf.rs)
Video: Koncertom u Kolarcu Mina Lazarević obeležila 30 godina karijere
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Sem
Logicno med je prieodan i to nastao od cvjeca kroz pcelu dok je secer proizvod covjeka i ne moze biti jednak ili bolji.
Podelite komentar
Ivana
Med ima visok glikemijski index, veci od npr Nutele, sto znaci da prilicno podize nivo secera u krvi.
Podelite komentar