Ovo je jedina zdrava verzija: Pola Srbije ne pije tursku kafu kako treba, evo i zašto

 ≫ 
  • 28

Posebno na Balkanu gde se i dalje pije domaća tzv. turska kafa, često bez nje ne možemo da funkcionišemo normalno.

Međutim, postoje razni načini na koje pravimo tursku kafu, pa je neko pije potpuno gorku, neko slatku, pa sa mlekom, itd.

Pa, iako se radi o ličnim ukusima, nauka kaže da je najbolje piti gorku tursku kafu.

Evo zašto bi što pre trebalo da se naviknete na tursku kafu bez mleka i šećera:

Prvi sastojak koji ne treba da sipate u kafu je mleko! Rezultati istraživanja pokazuju da i samo mleko ima visok nivo kozeina, zbog čega u dodiru sa kofeinom povećava izlučivanje kalcijuma iz mokraće. Pa, posle ovakvog spoja nisu neobični nadimanje, bolovi u stomaku i dijareja.

Kafa, Turska kafa, Džezva Foto-ilustracija: Profimedia

Takođe, ukoliko se trudite da smršate znajte da mleko u kafi usporava metabolizam i da može biti razlog zašto neko ne može da izgubi kilograme.

Dobro bi bilo da izbegavamo i kafe sa šlagom i dodacima koje su popularne u poslednjih nekoliko godina. Bogati slojevi sirupa i šlaga mogu obogatiti vašu kafu sa još dodatnih 300 do 500 kalorija.

cappuccino- cup-of-coffee, šoljica, šolja kafe, kafa, kofein, kapućino Foto: pixabay.com

I konačno, ono što bi takođe trebalo da izbegavate jeste da previše šećerite svoju kafu. Osim što uništavate njen pravi ukus, preveliki unos šećera glavni je razlog gojaznosti i dijabetesa.

Sada se sigurno pitate koja je najbolja kafa za zdravlje?

Odgovor je: domaća, gorka!

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    6. oktobar 2019 | 11:08

    Kafa je došla sa Turcima i zato je zovu Turska.a tamo nećete popiti dobru kavu. Najbolju kuvanu kavu sam pio na Krfu,zovu je domaća,a esspreso u Švedskoj sa dodatkom meda.Malo čudno,ali ukusno. Ko brine o zdravlju i kalorijama,eno mu Čigota,pa dok ne probleji,ja volim dobru kavu i dobru klopu,i izgurah 72 god.mašalah!

  • Лало

    6. oktobar 2019 | 10:12

    Ми непијемо Турску кафу, него Српску илити домаћу

  • Neko

    6. oktobar 2019 | 10:53

    Prvo sto treba da nauce gradjani Srbi jeste da se kafa ne pije iz lonca, serpe tj krigle nego iz soljice za kafu, soljice a ne case solje i sl.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA