Veliki broj Srba pije lekove za razređivanje krvi, a ove namirnice nikako ne bi trebalo da uzimaju
Broje studije su pokazale da najveći broj stanovnika Srbije uzima terapiju koja je povezana sa srčanim oboljenjima. Među lekovima koji se najviše uzimaju spadaju antikoagulansi, odnosno medikamenti koji sprečavaju zgrušavanje krvi.
Ova terapija se prepisuje u različitim stanjima kod kojih postoji povećana sklonost ka trombozi (stavranju ugrušaka) i to kod srčanih bolesti - aritmije, stanja nakon infarkta srca, bolesti srčanog zaliska, zatim u prevenciji moždanog udara i kod bolesti perifernog krvotoka.
Kako je zadatak ovih lekova da razrede krv, treba biti veoma obazriv kod određivanja doze, ali jer prevelika količina leka može izazvati fatalno krvarenje.
Isto tako, postoji hrana koja ima slična svojstva kao antikoagulansi, odnosno da sadrži određene supstance koje su hemijski slične salicilatima (aspirin), zbog čega se nikako ne preporučuje pacijentima koju su već na ovoj vrsti terapije.
U ovakvu hranu spadaju đumbir, kari, cimet, origano, pepermint, višnje, suvo grožđe, borovnice, grejpfrut, pomorandže i mandarine.
S druge strane, postoje i namirnice koje neutrališu dejstvo ovih lekova i to tako što. Primena velikih doza vitamina E, koji utiče na porast nivoa vitamina K, može umanjiti efekat antikoagulantnih lekova. Zbog toga se hrana koja sadrži veće doze vitamina E, poput spanaća i brokolija ne preporučuje ovim pacijantima. U ostale namirnice koje mogu poremetiti učinak terapije antikoagulansima spadaju riblje i sojino ulje, alkohol, veće količine belog luka i maslinovo ulje.
(Telegraf.rs)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.