Bez ovoga ne krećite na more: Recept za domaći probiotik koji će vas poštedeti problema sa stomakom
Stručnjaci savetuju da na letovanje ne krećemo bez probiotika, a pored velikog broja različitih preparata na tržištu postoji i jedan odličan recept za domaći probiotik koji će vam letovanje učiniti prijatnijim.
Ovaj napitak je savršen pred polazak na more, ili tokom boravka na moru, a deluje kao probiotik i uz to i čisti organizam. Poremećaji probave su ono sa čim se svako od nas suočava s vremena na vreme. Zato nam je potrebno sredstvo koje će sprečiti ovo stanje ili nam pomoći da se vratimo u normalu.
Za pripremu napitka koji čisti telo, poboljšava rad probave i daje vam osećaj lakoće, potrebno je: 500 ml mlake prokuvane vode, čajna kašičica čia semena, sok od 1 limuna, sok od 1 grejpfruta i narendan komadić svežeg đumbira.
Sipajte vodu u šerpu pa joj dodajte đumbir i pustite da voda provri dok se đumbir skuva, oko 5 min. Kada se voda prohladi dodajte joj sok od limuna i grejpfruta, čia seme i ostavite da odstoji još jedno 15 do 20 minuta. Konzumirajte tokom dana.
Čia semenke imaju veliku količinu rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Kada se potope u vodi, postaju 15 delotvornije jer formiraju neku vrstu gela koji zasićuje telo, dalje energiju i čisti nam probavu. Jedna porcija sadrži preporučenu dozu vlakana dnevno, a ovo seme pomaže da se reguliše nivo insulina, te da se poboljša proces varenja. Čia seme koje u želucu stvara žele, deluje kao probiotik, podstičući stvaranje dobrih bakterija koje održavaju zdravlje crevne flore. Izuzetno su korisne za mršavljenje.
Limun, po svom hemijskom sastavu je sličan digestivnom soku. Stoga limun doprinosi boljem procesu varenje i čišćenju creva. Sok od limuna smanjuje nadimanje, stimuliše jetru i uklanja toksine.
Grejpfrut sadrži triptofan koji nam omogućava da se smirimo i relaksiramo, pa samim tim podstiče zdrav san i ublažava iritirajuće simptome nesanice. Grejpfrut sadrži i mnogo vode s čim se sprečava dehidracija organizma. Ovo voće pravi neku vrstu restartovanja celog organizma, pa se preporučuje konzumiranje umesto doručka ili uz doručak.
Prednost đumbira je njegova sposobnost da održava zdravlje i spreči probavne smetnje. Uklanja žgaravicu, nadutost i bol u stomaku.
(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.