Šokiraćete se kada čujete koliko često treba da menjamo posteljinu da se ne bismo razboleli

 
  • 5

Krevet sigurno zamišljate kao najčistije mesto za odmor, ali on je sve samo ne čist!

U zavinosti od toga koliko često perete posteljinu vaš krevet je zapravo stecište mrtvih ćelija, bakterija, gljiva i, verovali ili ne, fekalija.

Dr Filip Tierno, profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Njujorku kaže da posteljinu obavezno moramo prati barem jednom nedeljno.

Jastučnicu pak, treba menjati čak dva to tri puta nedeljno!

- Ako se puno znojite noću trebalo bi da menjate čaršave i češće, kaže on i dodaje da isto važi za ljude koji bale noću, nose šminku ili kreme za lice.

posteljina Foto: Pixabay.com

Čim legnete na čaršav ostavljate oko 50 miliona ćelija kože dnevno, znoj, šminku, losione, dlake i sve ostalo što ste pokupili u toku dana.

Sve što dolazi sa bakterijama i znojem nosi fekalnu materiju ešerihiju koli koja će nastaviti da se razmnožava dok odlažete pranje vaše posteljine.

Mrtve ćelije i znoj su takođe hrana za grinje jer ih privlače u vaš krevet gde mogu da se razmnožavaju, a njihov izmet može da pogorša alergije i astmu. A čak iako nemate alergije možete se probuditi sa crvenim očima i začepljenim nosom.

- Mnogi ljudi ne shvataju da provode jednu trećinu života izloženi ovim alergenima, upozorava Tierno.

(Telegraf.rs)

Video: Sin glumačke legende najavio snimanje: Uskoro film o Bati Živojinoviću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • svež miris postaljine

    5. jun 2019 | 21:57

    Kod mene moze da se desi nesto trentuno prljavo i razbacano ali....postaljina zimi se pere jednom nedeljno,letnji period dva puta u nedelji,jastucnice i do tri puta ako znojimo,tuširanje kad god se oznojim ,uskocim u tus kabinu da se osvezim.

  • Milorad

    5. jun 2019 | 23:54

    Ne menjam posteljinu 2 meseca, zdrav sam kao dren. Mnogo me nerviraju ove čistoće, a te čistoće, su u stvari naj veći štrokavci. Pričam 40 godina da čistoća nije zdrava, ali niko mi ne veruje, ne veruju čak i ekspertima, skoro malo o tome je izlagao doktor Nesterović. Srbi se bre mnogo plaše od bakcila ili ti bakterija, kao da su medvedi, ili ne daj bože čopor lutalica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA