Voće koje čini da antibiotik deluje mnogo efikasnije
Otpornost koju je čovečanstvo razvilo na antibiotike najbolji je dokaz njihove preterane upotrebe, a gubitak života miliona ljudi zbog komplikacija izazvanih naizgled izlečivim bolestima trentuno je najveći izazov moderne medicine.
Iako je otkriveno još nekoliko vrsta antibiotika, njihovo uvođenje u primenu je izuzetno teško i može da potraje dugo. Do tada naučnici su se fokusirali na jačanje postojećih.
Jedno rešenje pak, im je sve vreme bilo pred nosem.
Naime, brusnica koju karakteriše prelep ukus, a ponajviše njeni zdravstveni efekti po zdravlje može nam pomoći da pobedimo otpornost prema antibioticima.
Grupa naučnika sa Fakulteta Mekgil u Montrealu dodala je ekstrakt brusnice u bakterijske molekule i pored toga što se već sprovodi lečenje antibiotikom. Ispostavilo se da su bakterije i te kako postajale ranjivije na dejstvo antibiotika.
Naučnici su na ovakvu ideju došli nakon brojnih studija koje svedoče o tome da je sok od brusnice višestruko delotvoran na infekcije urinarnog trakta.
Tako su oni ispitivali bakterije koje izazivaju infekcije urinarnog trakta, pneumoniju i gastroenteritis - proteus mirabilis, pseudomonas aeruginosa i escherichia coli.
- Što duže unosimo antibiotik počinjemo da stvaramo otpornost na njega. Ali kada smo istovremeno uz antibiotik uveli i ekstrat brusnice nije razvijen otpor. Ovo je veliki korak u borbi sa otpornošću na bakterije, kaže prof dr Natali Tufenkdži, autorka istraživanja.
Dodatna istraživanja potvrdila su da ekstrakt borovnice povećava osetljivost bakterija na antibiotike na sledeći način: čini zid bakterijske ćelije pristupačnijim od antibiotika i ometa mehanizam koji bakterije koriste da bi eliminisale dejstvo antibiotika.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.