Buket zdravlja: Salata od ovog jestivog cveća izuzetno je bogata vitaminima
Naši preci, da bi se prehranili, bili su primorani da jedu biljke, divlje voće, koštunjave plodove i korenje, a tek kasnije je čovek počeo termički da obrađuje namirnice i da sveža hrana dolazi u obliku voća i povrća za salatu.
U novije vreme, u jelovnik polako ulazi i cveće. Ali ne svo cveće, naravno.
Salate od jestivog cveća postale su pravi trend i ne samo što izgledaju vrlo neobično i atraktivno, imaju posebnu aromu i veoma su zdrave. U nekim delovima sveta cveće je važan deo tradicionalne kulture. Takvu kulturu pojedini botaničari i nazivaju kulturom jedenja cveća.
Cveće se osim u salatam koristi i na sendvičima, u supama i pićima.
Dragoljub – naročito lep, ali i ukusan cvet. Mladi listovi dragoljuba imaju puno vitamina C i jačaju imuni sistem. Cvetovi su blaži od pikantnih listova i odlični su u salatama sa paradajzom, svežim kozjim sirom.
Borač – ili “krastavac biljka” – svojim divnim plavim cvetovima predstavlja lepu jestivu dekoraciju. Borač se koristi kao začin za salatu, a naročito za salatu od krastavaca jer ima sličan ukus, ali ide i uz povrće, supe i sosove. Pomaže i prilikom prehlade.
Ljubičica – cvetići obične i rogaste ljubičice imaju divan ukus.
Timijan – idealan je za spravljanje marinada za roštilj, uz povrće i kuvana jela.
Žalfija – ima veoma intenzivan miris. Dobro se slaže sa ribom, a nezamenljiva je kada se priprema teleća džigerica. Često se pije kao čaj ili se prerađena jede u bombonama.
Osim nabrojanih, u jestive cvetove spadaju i slez, dan i noć, neven, ruža i maslačak. Cvetovi banane, akacije ili gardenije namenjeni su ljubiteljima egzotičnijih ukusa.
(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)
Video: Osuđenici u Okružnom zatvoru okitili jelku!
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.