Gej i žene koje su promenile pol imaju veće šanse da umru od raka

 
 ≫ 
  • 2

Deo populacije koji je podložan razvoju opasne bolesti poput raka jeste LGBT populacija

Pripadnice LGBT populacije često su diskriminisane kada je u pitanju zdravstvena zaštita, pristup lečenju i medicinskoj nezi, a veliki broj njih ne ide na preventivne sistematske preglede, što umnogome smanjuje njihove šanse da prežive rak.

Istraživanje koje je nedavno sprovedeno pokazalo je da su žene koje pripadaju seksualnim manjinama veoma podložne razvoju ove bolesti zbog medicinskih uslova u kojima se nalaze. Sa druge strane, situacija je drugačija sa muškarcima.

Težak bolesnik, pacijent, infuzija, bolnica, bolest, medicinska sestra, nega, Bolnica, Hemoterapija Pripadnice LGBT zajednice su podložnije razvoju raka. Foto: Profimedia, Alamy

Pripadnice LGBT populacije često su slabog imovinskog stanja i imaju poteškoća da dođu do adekvatne medicinske pomoći. Loš kvalitet života povezan je sa lošom slikom kada je u pitanju rak. Procenat onih koje prežive ovu bolest je veoma mali.

Pristup medicinskoj zaštiti i pomoći presudan je za rano otkrivanje bolesti i njeno lečenje u početnoj fazi. Ovo istraživanje sledi ono u kojem se tvrdi da su pripadnice LGBT populacij eskolone gojenju i prekomernohj težini više nego heteroseksualne žene.

Pripadnice seksualnih manjina češće su pod stresom i pritiskom jer moraju da se bore za svoja prava i da se snalaze u svetu koji nije prijateljski orijentisan prema njima.

Pored svega toga, stres dovodi do gojaznosti, a ona uzrokuje probleme sa koronarnom bolesti, infarktom, rakom i prevremenom smti. Seksualna orijentacija nije bila priznata kao uzrok zdravstvenog stanja sve do 2008. godine.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Video: Film "Džoker: Ludilo u dvoje" premijerno prikazan u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mery.Loo

    2. jun 2019 | 08:47

    A procenat ne gej je veliki!? Nema veze sa mozgom.

  • Ja

    2. jun 2019 | 12:22

    Nisam gej ni trans ali da li je ovo generalizacija da ako si gej imas manje imovinsko stanje??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA