Uznemirujuće slike pokazuju koliko dugo šteta koju alkohol napravi ostaje na mozgu kada prestanete da pijete
Glavobolja, mučnina i umor koji su standardni simptomi mamurluka obično prolaze već narednog dana, ali mozak ipak još uvek oseća efekte opijanja čak i šest nedelja kasnije.
Naučnici su koristili skenere mozgova alkoholičara koji su im pokazali belu masu, deo mozga koji sadrži nerve, koja nastavlja da se menja čak i nedelju dana pošto ste trezni.
Naučnici sa španskog Instituta za neurologiju i Centralnog Instituta za mentalno zdravlje u Nemačkoj skenirali su mozgove 90 alkoholičara. Iako je poznato da ispijanje alkohola menja način na koji nervi komuniciraju u mozgu, eksperti otkrivaju da se promene nastavljaju čak i kada prestanete da pijete alkohol.
Ispijanje pića čini da se ljudi osećaju srećniji i društveniji, ali preterana upotreba dovodi do oštećenja delova mozga koji kontroliše misli i pokrete. Skeneri pokazuju značajno manje elekrtičnih aktivnosti u mozgu alkoholičara čak i nakon dve nedelje od prestanka.
Promene su i dalje prisutne u mozgi i šest nedelja nakon što ste prestali da pijete alkohol.
- Do sada niko nije mogao da veruje da i u odstutvu alkohola mozak nastavlja da se menja i oštećuje, izjavio je doktor Santjago Kanals jedan od autora istraživanja.
Dve regije koje su najviše pogođene su hipokampus i prefrontalni korteks. Uspomene, emocije, donošenje odluka i ponašanje su kontrolisani od strane ovih delova mozga pa se tu promene najviše i osećaju.
(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Fil
Moj brat pije 40 godina svaki dan. Nista mu ne fali.
Podelite komentar
šurda
a to me zabole, snimak mozga azijata, daj snimak srpskog karandžije koji je posle majčinog mleka počeo da pije rakiju i jede čvarke, a ne suši i alge.
Podelite komentar
Mlj1228
Svi mi znamo da je alkohol droga i otrov za organizam, ako se koristi u velikim količinama, ali se takođe zna, ma da se malo o tome piše, da jedna čaša crnog vina uz jelo može smanjiti za 30% rizik od kardiaka. Niko ne piše koliko otrova dnevno progutamo u, navodno prirodnoj hrani. U svim mesnim proizvodima, u gotovim jelima, u slatkišima i konzervama, ima toliko začina koji daju ukus proizvodima, da su mnogo više otrovniji nego alkohol. Samo obično veštačko đubrivo sadrži ogroman broj koncerogenih sastojaka, a o raznim pesticidima i da ne govorimo. Ameri pokušavaju da silom uguraju njihov genetski izmenjen kukuruz, koji ne samo što uništava naše i životinjske živote, već i zemljište koje postaje jalovo, ali se i o tome ne sme ništa pisati, jer to su ameri! Žalosno zar ne?!...
Podelite komentar