Sve što morate da znate o fosfatima - opasnom aditivu koji se nalazi u gotovo svemu što jedete
Koliko god da se piše ili priča o aditivima, ljudi opet premalo znaju o njihovom dejstvu. Pogotovo kada je reč o fosfatima. Sada imate priliku da se upoznate sa aditivom koji se nalazi u gotovo svakoj namirnici.
Fosfati se nalaze u vidu aditiva u mnogim namirnicama, ali to prolazi kada je provera hrane u pitanju. Iako postoje mnoge studije koje povezuju ove hemijska jedinjenja sa karcinomom, pa čak i sindromom prerane smrti, ne zna se tačno koliko se fosfora unese na ovaj način u organizam.
- Mnoge kompanije ni ne analiziraju količinu fosfora u hrani, a to je nedopustivo - kaže nutricionista Kristi Briset.
Međutim, pre nego što počnete da paničite, trebalo bi pobliže da se upoznate sa fosfatima.
Šta su zapravo fosfati?
Fosfor je mineral koji se nalazi u mnogim proteinskim namirnicama kao što su meso, jaja i riba i potreban vam je za dobar rad bubrega, kao i za izgradnju mišića i kostiju.
- Nalazi se u gotovo svakoj ćeliji u vašem organizmu - kaže nutricionista Džesika Kording i dodaje da je on često u koralaciji sa kalcijumom i da zajedno s njim čini konkretno kosrti čvršćim.
Fosfati sa druge strane nisu prirodna jedinjenja. Oni su derivati fosfora koji se na veštački način u vidu aditiva dodaju hrani. Nalaze se u sirevima kao emulgatori za mešanje vode i ulja, u gaziranom piću, ledenim čajevima, u mleku u prahu, kafi, pudingu. Ono što iznenađuje je da se nalaze u živinskom i svinjskom mesu, kao i u morskim plodovima.
Fosfati se koriste i za bojenje hrane.
Koja je razlika između prirodnog fosfora i aditiva?
Naše telo je u mogućnosti da apsorbuje između 50 i 60 odsto prirodnog fosfora iz hrane koju jedemo. Međutim kada su aditivi u pitanju ta cifra ide i do 90 odsto.
- Kada je prirodna hrana u pitanju fosfor se najčešće vezuje sa još nekim mineralima, na primer, kalcijumom i teže se vezuju, dok kao aditivi se lako obrađuju i još lakše upijaju u organizam - kaže nutricionista Kording i dodaje da to znači prezasićenje u organizmu, odnosno bespotrebno taloženje veštački stvorenog jedinjenja.
Tada se narušava balans između fosfora i natrijuma, te se sprečava pravilna apsorpcija drugog minerala. Isti slučaj je i sa magnezijumom. Treba napomenuti da nedovoljna količina natrijuma i magnezijuma predstavlja veći rizik za oboljevanje organizma od teških bolesti.
Postoji li rizik po zdravlje od unošenja fosfata?
U namirnicama se najčešće nalazi natrijum-fosfat kojeg ima na gotovo 6.000 artikala koji su verifikovani, a da podsetimo da mnoge kompanije uopšte ne mere nivo fosfata u hrani. Natrijum-fosfat može da bude opasan za rad vaših bubrega, ali i da poremeti krvnu sliku u organizmu, čime narušava direktno njegov rad.
- Fosfor u obliku aditiva koji se lako apsorbuje dokazano narušava zdravlje kardiovaskularnog sistema, a može da utiče i na preveliku koncentraciju kalcijuma u krvi što dalje stvara trombove - kaže Kording i dodaje da to nije sve. naime, dokazano je da fosfati utiču na povećanje krvnog proitiska i da time podstiču sve veći rizik od moždanog udara.
Jedino što je sporno je to što se gotovo sve studije baziraju na konekciji fosfora sa bolestima, a nijedna ne otkriva uzrok takve reakcije organizma na ovo jedinjenje.
- Ono ššto jeste dokazano je da ljudi čiji organizmi apsorbuju više fosfata unose više obrađene hrane nego svežih proizvoda - kaže Briset.
Koliko je dozvoljeno uneti fosfata u organizam?
Briset objašnjava da je norma dnevnog unosa fosfata oko 700 mg.
Naučnici pretpostavljaju da prosečan čovek danas unese bar duplu količinu fosfata od dozvoljenog.
Kako da izbegnete fosfate?
Najbolje bi bilo da uopšte ne unosite prerađene proizvode, jer ne postoji garancija da ne sadrže ove materije.
Kao što je već napomenuto forfor u prirodnom obliku se teže apsorbuje, pa je bezbedno unositi sve namirnice koje ga sadrže.
VIDEO: Pojavio se otrovni nakit koji može izazvati razne bolesti pa čak i rak!
(Telegraf.rs / wellandgood.com)
Video: Plenković: Zgroženi smo tragedijom u školi u Prečkom, učenici su zbrinuti u bolnicama
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.