Da li je bezbedno jesti džem i ajvar sa kojih smo skinuli buđ?

  • 5

Svakome od nas se desilo da izvadi teglu džema ili ajvara i vidi da se po površini nakupila zelena skrama koja je zapravo buđ.

Ono što nas sve brine jeste da li je uopšte bezbedno da jedemo ovakav džem ili ajvar. Tegla džema koju smo sklonili po strani i čuvamo je za neke palačinke ili kolače često zna da se ubuđa. Kada otvorimo teglu i ugledamo buđ obično je sklanjamo i ostatak džema koristimo.

Nije sva buđ ista. Foto: Pixabay.com

Da li je ispravno ukloniti samo ubuđani deo ili trebamo da bacimo celu teglu? Nije sva buđ ista i ako možete da je u potpunosti uklonite sa zahvaćenih površina, u redu j eda ga pojedete. Sa džemom je malo teže jer nije u pitanju čvrsta namirnica.

Nutricionista Klarisa Lenher kaže da ona ne preporučuje da jedete džem koji je uhvatio buđ.

- Kako je u pitanju tečna supstanca, buđ je možda otišla malo dublje. Džem ima mnogo kraći rok trajanja nego što svi mi mislimo, a kako sada proizvođačikoriste sve manje šećera u proizvodnji, više proizvode buđ, kaže ona.

Izbegavajte da jedete hranu koja je po sebi imala buđ. Foto: Pixabay.com

Iako ste možda mislili da ste u potpunosti uklonili buđ, ipak izbegavajte da jedete džem sa kog ste skinuli buđ. Ono što nutricionisti predlažu jeste da izbegavate hran koja se ubuđala ako je mekana jer se sa tvrđe hrane lakše skida buđ.

(Telegraf.rs/metro.co.uk)

Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    20. februar 2019 | 16:04

    Broja se nezna sa koliko njih smo skidali budj i jeli sve u slast! Nikada nikom nista nije falilo. Do dana danasnjeg.

  • EU

    20. februar 2019 | 17:22

    A budjavi sir sme da se prodaje i jede?! U nekom clanku sam citao da je preporucljivo da se malo jede budjavi hleba!

  • Ђура

    20. februar 2019 | 17:17

    Здравије је,без конзерванса.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA