10 neverovatnih stvari koje će se desiti vašem telu kada izbacite so iz ishrane
So ne treba u potpunosti ukinuti, ali je definitivno treba smanjiti u ishrani, jer takav režim može značajno da poboljša vaše zdravstveno stanje.
Neverovatne stvari mogu da se dese vašem telu kada izbacite so iz upotrebe, a ovo je samo prvih deset.
Vaš krvni pritisak će biti niži
Natrijum je važan element koji pomaže u regulisanju nivoa tečnosti u telu. Po mnogim istraživanjima saznajemo da prosečan čovek unese mnogo više soli nego što mu je potrebno. Jedan od negativnih efekata je visok krvni pritisak.
- Mnoga istraživanja povezala su unos natrijuma sa hipertenzijom - kaže Amin Ihija, napredni kardiolog srčane insuficijencije na Piedmont Heart Institutu. Previše natrijuma dovodi do toga da telo zadrži vodu što dovodi do povećanog volumena krvi i pritiska na cirkulacioni sistem.
Rizik od srčanog i moždanog udara će se smanjiti
Visok krvni pritisak je glavni faktor kardiovaskularne bolesti, snižavanje krvnog pritiska smanjenjem unosa natrijuma, takođe može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.
- 54 odsto moždanog udara i 47 odsto srčanih bolesti se pripisuje hipertenziji - kaže dr Ihija.
- Višak natrijuma ima efekte koji izazivaju hipertrofiju leve komore - problem sa pumpanjem u glavnu komoru srca, kao i fibrozu - zadebljanje i ožiljke u srcu i arterijama - dodaje.
Iako je bilo nekih rasprava o direktnoj vezi između potrošnje soli i zdravlja srca, American Heart Association ostaje čvrsto na strani redukcije natrijuma.
Izbacićete višak vode iz organizma
Previše natrijuma uzrokuje da vaše telo zadržava vodu. Bubrezi su programirani da održavaju odnos elektrolita, uključujući natrijum. Kada konzumirate previše natrijuma, vaši bubrezi zadržavaju vodu da bi uravnotežili ovaj odnos. Kada smanjite unos natrijuma, bubrezi više ne zadržavaju višak tečnosti i to vam pomaže da izbacite vodu iz organizma, samim tim i da smanjite težinu.
Možete izgubiti i stvarnu težinu
Smanjenjem natrijuma, počećete da jedete zdravije. To je zato što većina soli u našoj ishrani ne dolazi od kuhinjske soli - ona dolazi od obrađene hrane, koja koristi visoke količine natrijuma kao konzervans, pritom sadrži i druge nezdrave sastojke. Ako počnete da menjate svoju ishranu tako da uključite neprerađenu hranu, to pomaže da se smanji unos natrijuma. Pored toga, ovo može pomoći da se smanji unos dodanih šećera i rafiniranih ugljenih hidrata uz istovremeno povećanje vlakana. Ova promena dovodi do smanjenja kalorija uz povećani osećaj sitosti koji može dovesti do gubitka težine.
Vaši drugi organi će biti zdraviji
Manje soli može pomoći i drugim organima osim vašeg srca. Prema Nacionalnoj fondaciji za bubrege, visoki krvni pritisak može oštetiti bubrege i dovesti do otkazivanja bubrega. Višak unosa natrijuma može da utiče na bubrege izazivajući i bubrežne kamence. Pored toga, previše natrijuma može povećati rizik od osteoporoze, jer smanjuje količinu kalcijuma - ključnog za zdravlje kostiju. Visoki nivo natrijuma takođe može dovesti do smanjenog protoka krvi.
Promeniće se tolerancija na so
Tvoje telo treba malo natrijuma. Premalo soli može izazvati zdravstvene probleme. Nekoliko istraživanja primetilo je da nizak nivo natrijuma u ishrani može biti štetan. Premalo natrijuma - poznato kao hiponatremija - može biti uzrokovano kombinacijom preteranog naprezanja, prekomernog znojenja. Neki ljudi sa niskim krvnim pritiskom mogu imati potrebu za većim unosom soli, pa se obratite svom lekaru pre nego što počnete sa ishranom sa manje natrijuma.
Manje ćete ići u kupatilo
Dijeta sa visokim unosom soli može dovesti do dehidracije - i to može učiniti da ste non stop žedni. Unos više natrijuma ne dovodi do toga da više urinirate, ali može povećati žeđ - i dok pijete više, veća je verovatnoća da ćete izlučiti više urina. Međutim, ishrana sa puno natrijuma bez dodatnog unosa tečnosti može primorati vaše telo da izvlači vodu iz ćelija, što može povećati rizik od dehidracije.
Rizik od raka želuca će se smanjiti
- Povećani unos natrijuma je povezan sa rakom želuca - kaže dr Ihija.
Iako istraživanja to potvrđuju, tačan razlog nije poznat. Prema Američkom društvu za rak, određene bakterije za koje se smatra da su uzrok raka želuca, češće se javljaju prilikom ishrane sa visokim sadržajem soli. To je razlog zašto organizacija preporučuje da se smanji unos slane ribe i mesa, kao i ukiseljenog povrća.
Možda imate manje glavobolje
Istraživanje iz 2014. pokazalo je da su ljudi koji su smanjili natrijum imali manje glavobolje od ljudi koji su nastavili da jedu na isti način. Iako istraživači nisu sigurni zašto natrijum ima ovaj efekat, teorija je da će se krvni sudovi proširiti kako bi se prilagodili dodatnom volumenu krvi koji stvara natrijum, što izaziva bol.
- Smanjeni unos natrijuma nudi novi pristup sprečavanju glavobolje - zaključili su autori.
Otkrićete druge ukuse
Kada počnete da kuvate sa manje soli, otkrićete i druge ukuse u vašoj hrani. Postoji toliko mnogo ukusnih začina i začina - od kojih mnogi nude zdravstvene beneficije - koje mogu učiniti hranu dosta ukusnijom. Eksperimentišite sa dodavanjem cimeta, belog luka, čilija, pa čak i muškatnog oraščića kako biste okusili hranu na različite načine, a da ne posegnete za solju.
(Telegraf.rs)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Deki
A sta to moze da se jede bez soli?
Podelite komentar
Даца
Мене више брине шећер...
Podelite komentar
Lana
Pa šta da jedem kad je sve već sa dodatkom soli osim povrća i voća...
Podelite komentar