Kada jedete celer svaki dan u nedelji vaše telo će osetiti ove pozitivne promene

 ≫ 
  • 0

Takođe je visoko u fitonutrijentima, koji deluju kao motorni i antioksidativni agensi, jačaju imunološki sistem, jačaju intracelularnu komunikaciju i popravljaju oštećenje DNK usled toksina.

Svež celer daje prednost ishrani zahvaljujući svim ogromnim vitaminima i mineralima koje sadrži. Jedna kašičica usitnjenog sirovog celera (oko 101 grama) sadrži približno:

- 16.2 kalorija;

- 3,5 grama ugljenih hidrata;

- 0,7 g proteina;

- 0,2 grama masti;

- 1,6 grama vlakana;

- 29,6 mikrograma vitamina K (37% DV);

- 453 međunarodne jedinice (9% DV);

- 36,5 mikrograma folata (9% DV);

- 263 miligrama kalijuma (8% DV);

- 3.1 miligrama vitamina C (5% DV);

- 0,1 miligram mangana (5% DV);

- 0.1 miligram vitamina B6 (4% DV);

- 40,4 miligrama kalcijuma (4% DV);

- 0,1 miligram riboflavina (3% DV);

- 11,1 miligrama magnezijuma (3% DV).

Celer sadrži i vitamin E, niacin, pantotensku kiselinu, gvožđe, fosfor, cink i selen.

Foto: Pixabay

Istraživači su potvrdili brojne zdravstvene prednosti celera:

1. Celer tretira i sprečava hroničnu upalu

2. Reguliše pH ravnotežu tela

3. Pomaže u mršavljenju jer ima malo kalorija, ali je bogato vlaknima

4. Celer pomaže pri varenju i tretira probleme želuca i zatvor

5. Sadrži 96% vode, tako da hidrira telo

6. Smanjuje rizik od gastritisa i želučanog ukusa.

7. Leči infekcije urinarnog trakta jer ima moćna diuretska svojstva

8. Smiruje nervni sistem i pomaže vam da zaspite

9. Reguliše holesterol i krvni pritisak, jer sadrži ftalid

10. Ima malo kiseline i ublažava žgaravicu i refluks kiseline

11. Celer obiluje vitaminom A, tako da poboljšava vid, tretira suve oči i štiti rožnicu

12. Deluje kao prirodni afrodizijak jer je bogat muškim feromonima, androstenolom i androsteronom.

13. Povećava nivo hormona aldosterona, tako da poboljšava mušku plodnost i broj spermatozoida

14. Može da čisti zube kao prirodni zubni konac, jer se pretvara u vlaknaste niti dok žvaćete

15. Možete uživati u zadivljujućem ukusu i brojnim prednostima ovog povrća na brojne načine

16. Možete ga dodati u supe, pomfrit, salate, variva i prelive za salatu, ili umočiti u maslac od kikirikija, umake ili humus.

Foto: Pixabay.com

VIDEO: Đoković otkrio ko mu daje savete za ishranu: Za mene, ženu i decu čini čuda

(Telegraf.rs/Ivana Trišić)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA