Zastrašujući razlozi zbog kojih ne smete da jedete istu hranu svaki dan

  • 1

Mnogi ljudi jedu jednu te istu hranu svaki dan, pogotovo kada su doručak i večera u pitanju. Evo zašto to nije dobro nikako za vaše zdravlje.

Naučnici su zabrinuti jer su ustanovili da ljudi jednu veoma jednolično i da se ne hrane kako bi trebalo da bi održali svoje zdravlje na zavidnom nivou.

- Ljudi su koncipirani tako da pasu i love, i još tada je ishrana zasnovama na razunolikosti. Do evolucije je i to što smo postigli da možemo da unosimo toliko drugačijih materija na svakodnevnom nivou. Taj širok spektar hranljivih materija nam je neophodan kako bi naši organizmi i njihovo funkcionisanje bili na optimalnom nivou - kaže nutricionista dr Monika Oslend Moreno.

Evo zašto je jednolična ishrana opasna za vaše zdravlje.

Može dovesti do nedostatka nutritivnih vrednosti koje bi trebalo da se unesu

- Vašem telu je potrebna određena doza nutrijenata i na mikro i na makro nivou, tako da unošenje različite vrste voća i povrća to može da namiri - kaže Vesli Delbridž sa Akademije za nutricionizam i dijetetiku.

- Najbolje bi bilo da jedete "u duginim bojama" kada je voće i povrće u pitanju i da tako koncipirate ishranu za svoj jedan dan. Naravno da tu mora da se ubaci i meso, pa je važno da ne jedete istu vrstu dan za dqanom - objašnjava.

Foto-ilustracija: Flickr/With Wind

Oštetićete sistem za varenje

- Unošenje raznovrsnih namirnica održava balans kada su u pitanju dobre bakterije u vašem sistemu za varenje. Različite namirnice "rade" i bolje od toga jer snabdevaju vaše telo vitaminima i mineralima koji pospešuju rad imunog sistema, pa samim tim i probavu - kaže Delbridž.

Fermentisana hrana, kao što je jogurt i kefir, sadrži gomilu probiotika koji održavaju u vašim crevima normalnu floru kako bi stoma mogao da vam funkcioniše baš onako kako treba.

Nemogućnost gubitka kilograma

Najnovija studija koja je objavljena u "PLOS One" naučnom časopisu dokazuje da ljudi koji jedu ranoliku i zdravu hranu mogu lakše da održe željenu kilažiu, ali i da smršaju.

Može uticati na dužinu vašeg života

U istraživanju objavljenom u časopisu "International Journal of Epidemiology" naučnici su ispratili životne navike više od 50.000 žena i zaključili da su one koje su unosile rsznovrsniju zdravu hranu imale veću tendenciju da žive duže od onih koje se nisu trudile oko unosa namirnica.

Foto-ilustracija: Profimedia

Zarazićete se dosadnom hranom

- Ishrana bi trebalo da bude zanimljiva. To nikako nije dobro da bude nešto kroz šta samo prolazite da biste preživeli - kaže Delbridž i dodaje da menjanje hrane dovodi kasnije i do menjanja recepata i do isprobavanja nečeg novog, pa čak i fantaziranja.

Poremetiće vam se metabolizam

Studija iz 2015. objavljena u časopisu "Journal of Nutrition" je objavila zaključke da ljudi koji se raznovrsno hrane imaju mnogo manji rizik da obole od bilo koje metaboličke bolesti, koje u kombinaciji sa još nekim faktorima dovode do srčanog udara i dijabetesa. Ljudi koji unose različite namirnice mogu da budu zadovoljni svojim holesterolom i čini se da im on neće varirati. Pored toga kod ovih osoba je primećen manji rizik od povećanog krvnog pritiska.

Izolacija nutritivnoih izvora

- Mnogi ljudi nasedaju na jednu vrstu namirnice koja je popularna, na primer kurkuma, badem i slično - kaže Oslander Moreno i dodaje da je jedini parametar po kome neka namirnica zaista hranljiva ustvari to uz šta i kako se unosi.

Različite namirnice omogućavaju da se apsorbuju svi nutritivni izvori, dok jednolične imaju obrnuti efekat.

Foto: Telegraf

Možete se predozirati

Ukoliko unosite neku hranu u preteranim kličinama ne možete da očekujete da će vaš organizam biti zadovoljan i da će uredno raditi.

- Preveliki unos neke namirnice može da ošteti rad jetre, koja kasnije remeti ukupan rad organizma - objašnjava Oslend Moreno uz upozorenje da vi sami od neke hrane možete da napravite roksin za svoj organizam.

Možete da poremetite rad imunog sistema

Nije najbolji izbor da jedete jednu te istu hranu svaki dan, jer onda vaš organizam ne snabdevate različitim vitaminima i mineralima, koji jačaju otpornost tela na viruse i bakterije. To dovodi do izloženosti bolestima mnogo više nego jedete raznovrsno.

Nećete imati dovoljno energije

Studije koja je objavljena u časopisu "American Journal of Nutrition" je dokazala da žene koje su jele iste obroke svaki dan ubrzo postanu naviknute na ovu hranu, što dovodi do toga da se ne proizvodi energija u organizmu. A ako nema energije celo telo se ruši.

Foto-ilustracija: Foter/Thrice 18/3

Može se razviti poremećaj u ishrani

Ovaj poremećaj se popularno naziva selektivni ili restriktivni poremećaj u ishrani, a naziv je dobio po tome što se organizam osuđuje na iste namirnice svaki dan, te on nema izbora kada je izvor energije u pitanju.

Povećava se rizik od raka

- Konzumiranje delikatesnih namirnica može da izazove ezofagenalni i gastrointestinalni karcinom,  jer je poznato koliko su proteini iz ove hrane štetni - upozorava Oslend Moreno.

(Telegraf.rs / rd.com)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA