Visok krvni pritisak: 6 namirnica koje samo mogu da pogoršaju stvari
Ovo nikako ne smete da jedete ako imate hipertenziju
Visok krvni pritisak je često oboljenje i kada ga imate morate na strogu dijetu, a ovih šest namirnica nikako ne smete da jedete. Loša ishrana može samo da pogorša vaše već loše zdravstveno stanje.
Svaka treća osoba u svetu pati od visokog krvnog pritiska.
Ovo stanje dovodi organizam u posebnu poziciju stresa koja može čak i neželjeno da se završi. Zbog toga je važno da pritisak držite pod kontrolom.
Da biste to učinili ovih šest namirnica morate u potpunosti da izbacite iz ishrane.
Pasulj
Konzerviran pasulj je pun natrijuma koji povišava krvni pritisak. Ukoliko kupujete ovako zapakovan pasulj, obavezno ga operite pod mlazom hladne vode ako ne želite da naudite sebi.
Isto važi i za svež pasulj i ostale mahunarke. Najbolje bi bilo da ih pre konzumiranja ostavite da malo odstoje u vodi.
Sos
Ovo uključuje čak i kečap i majonez. Oni sadrže kombinaciju soli i šećera, a to je pogubno za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska.
Kada pravite domaće sosove izbegavajte kombinovanje soli i šećera, ali nemojte preterivati ni sa začinima.
Alkohol
Iako se male količine alkohola vezuju za umanjenje rizika od oboljenja srca, upotreba ovih pića proširuje krvne sudove i može da bude pogubna za osobe koje se bore sa hipertenzijom.
Takođe, alkohol dovodi do dehidracije i gojaznosti, što oboje povišava krvni pritisak.
Neoljušten krompir
Ovakav krompir je prepun soli i kad je svež. Dokazano je da so povišava krvni pritisak.
Ukoliko baš volite ovakav krompir, preporuka je da ga ne solite dodatno, a bilo bi poželjno da ga pre pripreme dobro operete.
Grejpfrut
Iako je uvreženo mišljenje da je voće jako dobro za zdravlje organizma, to nije uvek slučaj. Grejpfrut je povezan sa povećanjem krvnog pritiska, pa se ljudima koji pate od ove bolesti savetuje d ga izbegavaju.
Naime, ovo voće ima neželjenu reakciju ako se konzumira istovrameno sa mnogim lekovima, pa i onim za sniženje pritiska.
Keks
Iako se misli da je keks prepun šećera, on može da sadrži i dodatne količine soli. Već smo napomenuli da je ova kombinacija ubistvena za ljude koji pate od hipertenzije.
Kada kupujete keks, važno je da gledate sastva i da birate onaj sa manjom količinom šećera i soli.
(Telegraf.rs / express.co.uk)
Video: Ne znam ko je ubio Đinđića, ali znam ko sigurno nije: Veruović iskreno o atentatu i seriji "Sablja"
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Bern
Kuhinjska so može biti najgora za visok pritisak.
Podelite komentar
Cika Velja
Meni pritisak skoci posle 19 i 30h...a pre tog nisam jeo!? Mislim da nije od 'rane?!
Podelite komentar