Ako želite da izbegnete neprijatan miris znoja smanjite unos određenih namirnica
Nakon što pojedete previše mesa postoji mogućnost da ćete nakon kratkog vremena početi da se preznojavate ili dobijete "nekontrolisani mesni znoj", kako ga nazivaju Amerikanci.
Iako će mnogi reći kako znojenje zbog mesa ne postoji, nauka kaže drugačije.
- "Mesni znoj" je psihička reakcija koju pojedini ljudi mogu iskusiti nakon jedenja velike količine hrane bogate proteinima, kaže Verona Somariba, koordinatorica za kliničku ishranu na Odeljenju za opštu hirurgiju na Medicinskom fakultetu Icahn na brdu Sinaj.
Postoji nekoliko stvari koje se dešavaju u ljudskom tijelu prilikom znojenja zbog proteina.
- Jedenje je složen proces koji uključuje mozak, usta, pljuvačne žlijezde, jednjak, mišiće probavnog trakta, želudac, gušteraču, žučnu kesu i jetru. Ovaj proces zahteva energiju, a vrsta hrane koja se unosi određuje koliko energije će telo iskoristiti prilikom jedenja. To se zove termogeneza, pojašnjava Somariba.
Alkohol i proteini zahtevaju više energije da se metabolišu nego druga hrana zbog metaboličkih puteva koje telo koristi da ih apsorbuje.
- Konzumiranjem velikih količina proteina povećava se telesna temperatura jer telo radi mnogo jače da bi ih sagorelo, nego što je to slučaj kad jedemo voće, povrće ili žitarice. Stoga proteini dovode do preznojavanja. Razmišljajte o tome kao o trčanju kroz vetar kada telo treba naporno raditi kako bi probilo otpor, kaže Somariba.
"Mesni znoj" kod nekih osoba se može javiti već prilikom jedenja ili odmah nakon konzumacije mesa, dok se druge osobe mogu buditi preznojene u pola noći. Preznojavanje zbog mesa, dodaju stručnjaci, zavisi od kondicije, težine osobe, načina ishrane i drugih zdravstvenih faktora.
Kako biste sprečili prekomerno preznojavanje zbog mesa, vodite računa o količini mesa koju jedete, nemojte odjednom pojesti celu porciju, nemojte piti alkohol uz meso i vežbajte više kako biste povećali kondiciju i ubrzali metabolizam.
(Telegraf.rs/klix.ba)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.