Niko ne može da unese dovoljno ovog vitamina koji se bori protiv depresije, ali ovaj trik sa "magičnim" pečurkama bi to mogao da promeni
Mnogi ljudi izbegavaju da jedu gljive jer se boje trovanja. Međutim, one sadrže toliko vitamina D da vam mogu promeniti život iz korena.
Dugo se smatralo da vitamin D možemo da proizvodimo samo zahvaljujući sunčevom UV zračenju, jer nejgovo dejstvo na našu kožu podstiče sintezu ovog blagodetnog vitamina. Međutim, nađeno je da ovog sastojka ima i u ribama (lososu, sardini, haringi, tuni, bakalaru), u masnim i tvrdim sirevima, žumancu, obogaćenim napicima (pomorandžinom soku, mleku i sojinom mleku) i u gljivama.
Međutim, ljudi se i pored ovog znanja najčešće opredeljuju za suplemente koji sadrže vitamin D umesto da se hrane zdravo.
- Ne provodimo dovoljno vremena izloženi suncu, a najčešće je to razlog što nemamo dovoljno ovog važnog vitamina u organizmu i ništa ne radimo da to promenimo, ček ne koristimo ni namirnice koje ga sadže - kaše doktor nauka i Mišel F. Holik sa Bostonskog univerziteta.
- Ljudi misle da nas sunčevi zraci dodiruju samo leti. Međutim, ne mora cela naša koža da bude izložena suncu kako bi se vitamin D proizvodio. Dovoljno je i zimi što nam njegovi zraci "oprlje" lice da bi došlo do sinteze -pojašnjava ona i dodaje da razume da je hladno i da se ljudi u ovo doba godine sklanjaju u zatvorene prostora, ali ipak predlaže da se bar pola sata dnevno provede direktno na suncu između 10 sati i 15 sati.
Zašto je važan vitamin d?
Vitamin D je neophodan u procesu vezivanja kalcijuma za koštane ćelije, koji je neophodan za čvrstu strukturu kosti. Takođe, vežen je za ceo imuni sistem, pogotovo u borbi protiv tuberkuloze. Neka istraživanja ček pokazuju da vitamin D smenjuje rizik od moždanog i srčenog udara.
Nizak nivo vitamina D se povezuje sa osteoporozom, pojačanim infekcijama, pa i autizmom.
Zato je važno da stalno nadoknađujemo ovaj vitamin tako što ćemo izlagatii kožu suncu, zimi u najtoplije doba dana, a leti ujutru i uveče. Ako niste u mogućnosti da se osunčate, onda je potrebno da unesete minimum 15 mikrograma vitamina u okviru suplemenata.
- Da se ja pitam minimum unosa ovog vitamina bih podigao za bar duplo, jer učestvuje u mnogim procesima u organizmu, a višak nikako ne može da škodi telu - kaže dr Holik.
Vitamin D u gljivama
Kada se ispitivalo blagotvorno dejstvo pečuraka pri lečenju karcinoma i depresije, otkrilo se da je to zapravo tako jer one sadrže visok nivo vitamina D. Zapravo, većina pečuraka je izložena suncu i uz pomoć njega rastu, a u njima se tada odvijaju procesi koji stvaraju vitamin D. Najviše ih ima u vrganjima, lisičarkama, Smrčcima i drugim sličnim vrstama.
- Kada bi se gljive još više izložile ultra ljubičastvom zračenju, a one to mogu da podnesu i da i dalje ostanu sveže, dobili bismo najvedniju namirnicu na planeti, odnosno onu koja produžava život - kaže dr Holik.
Vitamin D iz pečurki se razlikuje od onog u svim drugim namirnicama, jer se dvostruko lakše apsoruje u organizmu i može gotovo odmah po unosu telo da ga koristi.
Smrčci i lisičarke sadrže tri puta veću količinu vitamina D od one koju čovek može da proizvde intenzivnim sunčanjem. Dakle, ukoliko bi uvrstili ove pečurke u svakodnevnu ishranu, naš imuni sistem bi bio gotovo nepobediv.
Čak i mlečnice svih vrsta sadrže dovoljno vitamina D koliko je potrebno da podmirite telo za jedan dan.
Kako odabrati prave gljive?
Nije neophodno da birate matore pečurke da biste pomoću njih u ishrani uneli dovoljno vitamina. Kad god da uberete gljivu, stavite je na svetlo mesto u kući da odstoji neki dan, aoo nda možete da je konzumirate i da budete sigurni da ste dobili pravu kooličinu D vitamina.
- Čak i veštačko svetlo može da izazove sintezu kod gljiva i da one budu prepune vitamina. Zbog toga su one najbolji izbor za nadoknadu ovog blagodetnog sastojka - objašnjava dr Holik.
Za još bolji efekat proizvodnje vitamina D, možete da isečete pečurke na sitne parčiće kako bi one i iznutra bile izložene svetlosti.
Ukoliko možete da dođete do azijske pečurke šiitake, onda joj izbrusite kapicu i okrenite je naopako i pustite da tako upija sunčevu svetlost. Možete je koristiti danima i imunitet će vam biti na zadovoljavajućoj visini, a efekat ostaje i posle korišćenja šiitaki gljive.
Koliko gljiva smete da pojedete?
Dakle, već smo napomenuli da je potrebno da uključite pečurke u svakodnevnu ishranu, jer sadrže moćne nutrijente, poput vlakana, složenih ugljenih-hidrata, vitamina B, selena, bakra, kalijuma. Gljive imaju malo kalorija, a ne sadrže masti, holesterol i gluten.
Treba napomenuti da su one veoma jeftine na tržištu, osim nekih retkih vrsta, te vam neće biti problem da ih nabavite i konzumirate. Ukoliko baš ne volite ukus pečuraka, alobodno možete da ih pomešate sa mlevenim mesom i nećete ih ni osetiti.
Ono što je najvažnije možete ih upotrebiti u neograničenim količinama.
(Telegraf.rs / cookinglight.com)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.