Niko ne može da unese dovoljno ovog vitamina koji se bori protiv depresije, ali ovaj trik sa "magičnim" pečurkama bi to mogao da promeni

  • 0

Mnogi ljudi izbegavaju da jedu gljive jer se boje trovanja. Međutim, one sadrže toliko vitamina D da vam mogu promeniti život iz korena.

Dugo se smatralo da vitamin D možemo da proizvodimo samo zahvaljujući sunčevom UV zračenju, jer nejgovo dejstvo na našu kožu podstiče sintezu ovog blagodetnog vitamina. Međutim, nađeno je da ovog sastojka ima i u ribama (lososu, sardini, haringi, tuni, bakalaru), u masnim i tvrdim sirevima, žumancu, obogaćenim napicima (pomorandžinom soku, mleku i sojinom mleku) i u gljivama.

Međutim, ljudi se i pored ovog znanja najčešće opredeljuju za suplemente koji sadrže vitamin D umesto da se hrane zdravo.

- Ne provodimo dovoljno vremena izloženi suncu, a najčešće je to razlog što nemamo dovoljno ovog važnog vitamina u organizmu i ništa ne radimo da to promenimo, ček ne koristimo ni namirnice koje ga sadže - kaše doktor nauka i Mišel F. Holik sa Bostonskog univerziteta.

- Ljudi misle da nas sunčevi zraci dodiruju samo leti. Međutim, ne mora cela naša koža da bude izložena suncu kako bi se vitamin D proizvodio. Dovoljno je i zimi što nam njegovi zraci "oprlje" lice da bi došlo do sinteze -pojašnjava ona i dodaje da razume da je hladno i da se ljudi u ovo doba godine sklanjaju u zatvorene prostora, ali ipak predlaže da se bar pola sata dnevno provede direktno na suncu između 10 sati i 15 sati.

Zašto je važan vitamin d?

Vitamin D je neophodan u procesu vezivanja kalcijuma za koštane ćelije, koji je neophodan za čvrstu strukturu kosti. Takođe, vežen je za ceo imuni sistem, pogotovo u borbi protiv tuberkuloze. Neka istraživanja ček pokazuju da vitamin D smenjuje rizik od moždanog i srčenog udara.

Nizak nivo vitamina D se povezuje sa osteoporozom, pojačanim infekcijama, pa i autizmom.

Foto: Pixabay

Zato je važno da stalno nadoknađujemo ovaj vitamin tako što ćemo izlagatii kožu suncu, zimi u najtoplije doba dana, a leti ujutru i uveče. Ako niste u mogućnosti da se osunčate, onda je potrebno da unesete minimum 15 mikrograma vitamina u okviru suplemenata.

- Da se ja pitam minimum unosa ovog vitamina bih podigao za bar duplo, jer učestvuje u mnogim procesima u organizmu, a višak nikako ne može da škodi telu - kaže dr Holik.

Vitamin D u gljivama

Kada se ispitivalo blagotvorno dejstvo pečuraka pri lečenju karcinoma i depresije, otkrilo se da je to zapravo tako jer one sadrže visok nivo vitamina D. Zapravo, većina pečuraka je izložena suncu i uz pomoć njega rastu, a u njima se tada odvijaju procesi koji stvaraju vitamin D. Najviše ih ima u vrganjima, lisičarkama, Smrčcima i drugim sličnim vrstama.

- Kada bi se gljive još više izložile ultra ljubičastvom zračenju, a one to mogu da podnesu i da i dalje ostanu sveže, dobili bismo najvedniju namirnicu na planeti, odnosno onu koja produžava život - kaže dr Holik.

Vitamin D iz pečurki se razlikuje od onog u svim drugim namirnicama, jer se dvostruko lakše apsoruje u organizmu i može gotovo odmah po unosu telo da ga koristi.

Foto: Pixabay

Smrčci i lisičarke sadrže tri puta veću količinu vitamina D od one koju čovek može da proizvde intenzivnim sunčanjem. Dakle, ukoliko bi uvrstili ove pečurke u svakodnevnu ishranu, naš imuni sistem bi bio gotovo nepobediv.

Čak i mlečnice svih vrsta sadrže dovoljno vitamina D koliko je potrebno da podmirite telo za jedan dan.

Kako odabrati prave gljive?

Nije neophodno da birate matore pečurke da biste pomoću njih u ishrani uneli dovoljno vitamina. Kad god da uberete gljivu, stavite je na svetlo mesto u kući da odstoji neki dan, aoo nda možete da je konzumirate i da budete sigurni da ste dobili pravu kooličinu D vitamina.

- Čak i veštačko svetlo može da izazove sintezu kod gljiva i da one budu prepune vitamina. Zbog toga su one najbolji izbor za nadoknadu ovog blagodetnog sastojka - objašnjava dr Holik.

Za još bolji efekat proizvodnje vitamina D, možete da isečete pečurke na sitne parčiće kako bi one i iznutra bile izložene svetlosti.

Foto: Pixabay

Ukoliko možete da dođete do azijske pečurke šiitake, onda joj izbrusite kapicu i okrenite je naopako i pustite da tako upija sunčevu svetlost. Možete je koristiti danima i imunitet će vam biti na zadovoljavajućoj visini, a efekat ostaje i posle korišćenja šiitaki gljive.

Koliko gljiva smete da pojedete?

Dakle, već smo napomenuli da je potrebno da uključite pečurke u svakodnevnu ishranu, jer sadrže moćne nutrijente, poput vlakana, složenih ugljenih-hidrata, vitamina B, selena, bakra, kalijuma. Gljive imaju malo kalorija, a ne sadrže masti, holesterol i gluten.

Treba napomenuti da su one veoma jeftine na tržištu, osim nekih retkih vrsta, te vam neće biti problem da ih nabavite i konzumirate. Ukoliko baš ne volite ukus pečuraka, alobodno možete da ih pomešate sa mlevenim mesom i nećete ih ni osetiti.

Ono što je najvažnije možete ih upotrebiti u neograničenim količinama.

(Telegraf.rs / cookinglight.com)

Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA