Hladna ili topla kafa - koja je bolja za naše zdravlje i zašto?
Naučnici su otkrili da je topla kafa bolja za naše telo i zdravlje od hladne jer ima veći nivo antioksidanata.
Nakon što su uradili poređenje, hemičari sa Univerziteta Filadelfija i Tomas Džeferson, rekli su da kratak proces grejanja stvara više antioksidanata i pomaže da se više kiseonika absorbuje u telo. Kod hladne kafe koja je davno skuvana, sobna temperatura smanjuje količinu antioksidanata.
Ovo je prvo istraživanje o različitom uticaju tople i hladne kafe, a pomaže i u rasvetljavanju povoljnog dejstva kafe na zdravlje. Mnogo kafe može da poveća kofein u telu, pa se treba držati optimalne količine i znajte da jedna šoljica kafe ne može da vam naškodi.
Hladna kafa je manje kisela od tople i može da pomogne ukoliko imate stomačni refluks ili neki problem sa organima za varenje. pH tople i hladne kafe skoor je isti i kreće se od 4.85 do 5.13. Zato se hladnija kafa predlaže onima koji imaju problema sa želucem, dok je u drugim slučajevima bolje piti toplu kafu. Držite se normalne količine kafe i nemojte piti više od 3 do 4 šoljice na dan.
(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.