Evo zašto nikako ne smete da držite krompir u frižideru - to je toliko opasno da povećava rizik od raka
Iako možda mislite da će višak krompira koji ne spremite ostati svežiji ako ga stavite u frižider, nemojte to radite.
Kada je krompir u pitanju, ako ga stavite u frižider, možete da povećate rizik za dobijanje raka.
A ovo je hemija koja stoji iza toga.
Hladnija temperatura u frižideru može da pretvori skrob u krompiru u šećer. A kada pečete krompir u rerni ili ga pržite na temperaturi iznad 120 stepeni Celzijusa, ti šečeri u kombinaciji sa amino kiselinom asparaginom stvaraju hemikaliju pod nazivom akrilamid, sudeći po Američkom udruženju za borbu protiv raka.
Akrilamid je hemikalija koja se koristi za pravljenje boja za papir i plastike.
Međutim, glavni način na koji su ljudi izloženi ovoj hemikaliji je pušenje, ali se nalazi i u hrani kao što je pomfrit.
Koliko je akrilamid zaista opasan?
Istraživanja na miševima pokazala su da ova hemikalija povećava rizik od raka. Sa druge strane, studije na ljudima nisu pokazale konzistentne dokaze da izloženost akrilamidu kroz ishranu povećava rizik, ali postoje pomešani rezultati koji se tiču raka bubrega i jajnika.
Iako miševi i ljudi metabolizuju akrilamid različitim brzinama, ova hemikalija je u pojedinim zemljama klasifikovana kao karcinogen.
Ako želite da budete da budete bezbedniji, ne držite krompir u frižideru, smanjite vreme njegovog spremanja kako biste izbegli sadržaj akrilamida i držite ih na hladnom, suvom mestu u svjoj kuhinji.
Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
A
Pa krompir u prodavnice stize u hladnjacama, ne samo u Srbiji, nego u citavom svetu.
Podelite komentar
Organic
Sve danas stize u hladnjačama. Pekari vise ne mese pecivo, nego peku zamrznuto. A kad je o krompiru reč, pa u svakom supearketuje hladan, sem onog sa zemljom. Da ne pominjem zamrznuti pomfrit u kesama.
Podelite komentar