Konzumiranje ovakvog mesa povećava rizik od raka dojke
Jedna od bolesti koja odnese najviše života kod žena je rak dojke, a nova otkrića pokazuju da je rizik veći kod onih koje konzumiraju mesne prerađevine.
Sve o podmukloj bolesti koja odnosi na hiljade života: Šta se tačno dešava u svakoj fazi raka dojke?
Istraživači sa Harvarda utvrdili su da konzumiranje slanine i šunke, kao i sličnih vrsta mesa može da uzrokuje rak dojke.
Konzumiranjem prerađenog mesa povećava se rizik od oboljevanja od raka dojke za 9 odsto. Dopuštena količina je do dva grama prerađenog mesa na dan.
Iako su ranija istraživanja pokazala povezanost između raka i konzumiranja ove vrste mesa, naučnici su proučili 20 različitih rezultata istraživanja pre nego su doneli svoj zaključak.
Doktorka Mirjam Farvid koja je vodila ovo istarživanje je izjavila da je rizik veoma mali i da ne treba paničiti.
- Jedino što biste trebali da smanjite jeste konzumiranje prerađenog crvenog mesa, rekla je ona
VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj sport vodi u bolesti
(Telegraf.rs/klix.ba)
Video: Plenković: Zgroženi smo tragedijom u školi u Prečkom, učenici su zbrinuti u bolnicama
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Realista
Nije problem meso već konzervansi, posebno crvena sol ili nitritna sol.
Podelite komentar
Ekica
Pa sada meso mleko...sve..gen je glavni uzrok...
Podelite komentar
Marina
Pa slanina nije prerađevina i ne vjerujem da je štetna.
Podelite komentar