Važno je znati: Koliko je potrebno kojoj hrani da se svari?

 ≫ 
  • 1

Uticaj dobrog varenja na gubitak kilaže je veoma značajan. Kako nam je rečeno mnogo puta, mi smo ono što jedemo. Naravno, tačno vreme varenja zavisi od fizičkog zdravlja, metabolizma, starosti, pa čak i pola osobe, ali, uopšteno govoreći, neka hrana će kroz vas proći brzo, dok će druga neko vreme lutati u vašem digestivnom traktu.

Ove zdrave namirnice mogu postati opasne, ako ih jedete u velikim količinama

Ako pojednostavimo termin, vreme varenja je postupak kada se hrana koju jedete razbija na sitne čestice koje se prenose kroz crevni sistem u krvotok. Važno je razumeti vreme varenja kako biste izgubili kilažu ili održali onu koju već imate.

Hrana koja se brzo vari

Ako unosite puno hrane koja se brzo vari, dolazite u iskzušenje da jedete više nego što vam treba, jer ubrzano varenje čini da se opet osećate gladnim. Ova vrsta hrane vam daje brzu energiju, drugim rečima, nagli skok nivoa glukoze. Iako energija zvuči dobro, ako je vaše telo preplavljeno glukozom i ne koristi je, ostatak se pretvara u mast.

Ako unosite puno hrane koja se brzo vari, dolazite u iskzušenje da jedete više nego što vam treba Foto: Pixabay.com

Hrana koja se sporo vari

Sporo digestirajuća hrana povećava nivo šećera u krvi sporije, dajući stabilan i izbalansiran nivo energije. Ali, ako jedete samo hranu koja se sporo vari, činite da vaš sistem za varenje radi sve vreme, a to može biti prilično teško vašem telu.

Eksperti sugerišu da ne treba da mešate hranu koja se vrzo vari sa onom koja se sporo vari, jer ta kombinacija može da optereti stomak. Najbolje vreme za obradu hrane koja ima komponente sa različitim vremenima varenja je ručak, kada je sistem za varenje najaktivniji. Obroci za doručak i večeru bi trebalo da budu jednostavniji i poželjno je da to budu namirnice koje se brzo vare.

Sporo digestirajuća hrana povećava nivo šećera u krvi sporije, dajući stabilan i izbalansiran nivo energije Foto: Pixabay.com

Koliko je potrebno kojoj hrani da se svari?

1. Voda - Odmah ulazi u crevni sistem

2. Sok od voća ili povrća - 15 do 20 minuta

3. Sirovo povrće - 30 do 40 minuta

Sirovo povrće se vari od 30 do 40 minuta Foto: Pixabay.com

4. Kuvano povrće - 40 minuta

5. Riba - 45 do 60 minuta

6. Salata sa uljem  - 1 sat

Riba se cari od 45 do 60 minuta Foto: Pixabay.com

7. Skrobno povrće -  1.5 do 2 sata

8. Zrna (pirinač, heljda, ovas, pšenica...) - 2 sata

9. Mlečni proizvodi - 2 sata

Skrobno povrće se vari od 1.5 do 2 sata Foto: Pixabay.com

10. Orašasti plodovi - 3 sata

11. Piletina - 1.5 do 2 sata

12. Govedina - 3 sata

Piletina se vari od 1.5 do 2 sata Foto: Pixabay.com

13. Jagnjetina - 4 sata

14. Svinjetina - 5 sati

Svinjetina se vari 5 sati Foto: Pixabay.com

VIDEO: Koliko bi trebalo vremena da se svare "Tramp" i "Putin"? 

(Telegraf.rs / Izvor: brightside.me)

Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA